Česi u ustav uvrstili pravo na posjedovanje i nošenje vatrenog oružja

Foto: RADEK MICA / AFP

Češki parlament odobrio je ustavni zakon kojim pravo na posjedovanje i nošenje oružja postaje ustavom zagarantirano, unatoč sve većim pritiscima Europske Unije da se dodatno ograniči pravo na posjedovanje oružja u zemljama članicama. Zakon je prošao s većinom od 139 glasova za i 9 glasova protiv.

Poput američkog drugog amandmana ustava, koji Amerikancima garantira pravo na držanje i nošenje oružja, u češkom ustavu će pisati: „Građani Češke republike imaju pravo pribaviti, posjedovati i nositi oružje i municiju.

http://www.elegpools.com/

U objašnjenju stoji da je svrha tog prava osiguranje sigurnosti građana i zemlje. Ipak, unatoč tome što će ustav garantirati pravo na posjedovanje oružja, vlasnici će biti dužni oružje registrirati.

Ministar unutarnjih poslova Milan Chovanec tvrdi da je ustavni zakon usmjeren kontra EU direktive iz ožujka ove godine, koja nastoji zabraniti poluautomatsko oružje i spremnike koji sadrže više od 10 metaka za pištolje, te 20 metaka za puške.

Ne želimo razoružati svoj narod u vrijeme dok se sigurnosno stanje stalno pogoršava.

Česi su među zemljama s najvećim brojem komada vatrenog oružja po glavi stanovnika, oko 300.000 vlasnika vatrenog oružja posjeduje oko 800.000 komada oružja.

Izvor: Breitbart