Češka će poslati oko 5.45 milijuna € za pomoć potencijalnim imigrantima u njihovim zemljama i na Balkanu

Ove će godine Češka poslati 140 milijuna kruna (5,45 milijuna eura) iz programa pomoći uglavnom na zapadni Balkan i u Jordan kako bi te zemlje oslobodila snažnog imigracijskog pritiska ili pomogla „izbjeglicama“ u njihovim matičnim zemljama.

Srednjoeuropske zemlje poput Češke i Mađarske već se dugo zalažu za slanje pomoći zemljama odakle dolaze imigranti kako bi smanjili pritisak na europske granice.

Uz to, zdravstveni i humanitarni program Medevac s pomoći u ukupnom iznosu od 55 milijuna kruna (2,14 milijuna eura) pripast će međunarodnim organizacijama koje pomažu u Iraku, Mauritaniji i Nigeriji, navodi Eurozpravy.

Kako je češko Ministarstvo unutarnjih poslova izjavilo u priopćenju, ciljevi oba programa uključuju slanje medicinskih timova na problematična područja, izgradnju medicinske infrastrukture, pružanje izravne pomoći „izbjeglicama“ i borbu protiv ilegalnih imigracija.

Ukupno će ove godine u Bosnu i Hercegovinu, sjevernu Makedoniju i Srbiju ići 50 milijuna kruna (1,94 milijuna eura). Cilj je ojačati kapacitete zemalja u politici azila, primanju imigranata i njihovoj integraciji ili povratku u matične zemlje.

Češka planira donirati još 25 milijuna kruna (973.087 eura) Jordanu radi stabilizacije situacije sirijskih „izbjeglica“ u zemlji. Isti iznos ići će i za širu regiju Sahel, odnosno Mali, Mauritaniju, Niger i Senegal. Novac će se upotrijebiti za stabiliziranje situacije „izbjeglica“ i imigranata te za potporu azilskim, migracijskim i graničnim sustavima zemalja. Cilj je pomoći ranjivim ljudima i spriječiti ilegalnu imigraciju u Europu.

Preostalih 40 milijuna kruna (1,55 milijuna eura) sastoje se od dva dijela. Jedan od njih je novčani doprinos od 25 milijuna kruna (973.087 eura) zajedničkom projektu zemalja Višegraske skupine i Njemačke u Maroku. Plan je povećati sposobnost Maroka za zaštitu granica. Preostalih 15 milijuna kruna (583.494 eura) namijenjeno je hitnim slučajevima.

Prema preliminarnim podacima Frontexa, prošle je godine u Europu stiglo 124.000 imigranata, što je pad od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prema Ministarstvu unutarnjih poslova, to je uglavnom bila posljedica mjera povezanih s pandemijom COVID-19. Podaci Frontexa pokazuju da su građani Sirije, Maroka, Tunisa i Alžira najčešće pristizali u Europu.

Novac od programa Medevac koristit će se u Iraku za poboljšanje pristupa reproduktivnoj, porodiljnoj, postporođajnoj i neonatalnoj zdravstvenoj zaštiti u zapadnom Mosulu, desetkovanom ratom. U Mauritaniji će financijska pomoć podržati projekt usmjeren na pacijente iz izbjegličkog kampa Mbera. U Nigeriji će novac ići za rehabilitaciju i ortopedske usluge.