Češka također odbacila imigrantske kvote

Češka se pridružila skupini europskih država koje su odbacile plan Europske Unije o relokaciji imigranata. U posljednjem obraćanju, službeni Prag napao je „disfunkcionalnost“ imigracijske politike Europske Unije, te obznanio da neće sudjelovati u njoj zbog zabrinutosti oko terorističkih prijetnji.

Do sada su Poljska, Mađarska i Slovačka bile zemlje članice EU koje su odbile prihvatiti imigrante prema programu relokacije i migrantskih kvota koje je nametnula EU. Češka je pak bila vrlo kritična prema politici EU, no nije otvoreno izražavala odbacivanje relokacijske sheme, već je birokratskim putem nastojala odugovlačiti prijem imigranata.

Češka je do sad prihvatila samo desetak od predviđenih 2.691 imigranta, odugovlačeći s dogovorenom procedurom. No čini se da je i Česima prekipjelo, te su se odlučili priključiti se navedenim zemljama u kompletnom odbacivanju relokacijske sheme.

Ministar unutarnjih poslova Milan Chovanec izjavio je: „Zbog povećanog sigurnosnog rizika i disfunkcionalnosti cjelokupnog sustava, vlada je odlučila povući Češku iz ovog programa.“

To znači da Češka više neće sudjelovati u relokaciji imigranata iz Grčke i Italije.

Izvor: Express