Češki parlament odobrio je dodavanje prava na samoobranu oružjem u svoju Povelju o temeljnim pravima i slobodama, što bi bio ekvivalent Ustavu, nakon uspješne kampanje za podnošenje zahtjeva.

Ukupno 54 od 74 zastupnika glasalo je za izmjene i dopune povelje, nadmašujući potrebnu većinu od tri petine glasova, a postati će zakon nakon što ga potpiše češki predsjednik Miloš Zeman, koji je ranije izrazio potporu europskom pravu na posjedovanje i nošenje oružja.

Novi amandman Ustava glasit će: „Pravo na obranu vlastitog života ili života druge osobe oružjem zajamčeno je pod uvjetima utvrđenim zakonom“.

Izmjena i dopuna dolazi nakon uspješne peticijske kampanje u kojoj je više od 102.000 potpisnika, uključujući ustavne dužnosnike, zahtijevalo da se ustavu zemlje doda pravo na samoobranu u odgovoru na nastojanje Europske Unije da ograniči vlasništvo nad oružjem na cijelom kontinentu.

Iako je Češka ranije bila prisiljena provoditi propise Europske komisije o vatrenom oružju, ustavna promjena sada bi trebala spriječiti bilo koje direktive EU koje ograničavaju pravo na nošenje oružja za građane i stanovnike te zemlje.

Europska komisija ustvrdila je da je za borbu protiv terorizma potrebno ograničavanje posjedovanja vatrenog oružja, ali kritičari su primijetili da je utvrđeno da teroristi uglavnom koriste ilegalno oružje.

Češka se godinama bori protiv napora EU za kontrolu oružja, a predsjednik Miloš Zeman gorljivi je pristaša prava na nošenje oružja, potpisujući peticiju koja je dovela do ustavnih promjena 2018. godine.

Suprotno birokratima Europske unije, češki predsjednik ustvrdio je da bi europski građani trebali imati pravo na oružje da se brane od terorista.