Češka, država članica EU i NATO saveza upozorila je svoje građane koji izražavaju podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, uključujući i na društvenim mrežama, da bi mogli biti osuđeni na zatvor.

Vrhovno državno tužiteljstvo smatra potrebnim obavijestiti građane da trenutna situacija povezana s napadom Ruske Federacije na Ukrajinu može imati implikacije na njihovu slobodu izražavanja”, upozorio je češki državni odvjetnik Igor Stříž u službenom priopćenju za javnost.

Sloboda govora također ima svoje granice u demokratskoj državi u kojoj vlada vladavina prava”, ustvrdio je dužnosnik, pojašnjavajući da svatko tko je javno (uključujući na demonstracijama, na internetu ili na društvenim mrežama) pristao (prihvatio ili podržao napade Ruske Federacije na Ukrajinu) ili izrazio podršku ili pohvalio čelnike Ruske Federacije u tom pogledu, oni bi se također mogli suočiti s kaznenom odgovornošću pod određenim uvjetima”, citirajući odjeljke kaznenog zakona koji smatraju zločinom odobravanje kaznenog djela ili poricanje, dovođenje u pitanje, odobravanje ili opravdavanje genocida.

Bilježimo komentare u internetskim raspravama koji odobravaju rusku invaziju i aktivnosti ruske vojske. Pomno pratimo internetsko okruženje”, istaknula je češka policija u objavi na svom službenom Twitter računu.

Češka javna radijska postaja Radio Prague International primijetila je u izvješću o upozorenju da je za takve zločine predviđena kazna do tri godine zatvora, ali je napomenula da je Stříž priznao da bi podizanje optužnice moglo biti komplicirano.