Češka odbila otvoriti „nebitne“ trgovine te uvodi obvezno nošenje dviju maski u javnim prostorima

Navodeći navodno stalni porast slučajeva Covid-19, češka vlada odustala je od planova ponovnog otvaranja „nebitnih“ trgovina sljedećeg tjedna. Također je pojačala svoju politiku oko nošenja maski, pozivajući ljude da javno nose najmanje dvije kirurške maske ili respirator.

Trgovine, za koje se očekivalo da će se otvoriti u ponedjeljak, neće smjeti to činiti, rekli su češki dužnosnici u petak nakon sastanka vlade o suzbijanju pandemije.

Situacija s pandemijom nije dobra, britanska varijanta se i dalje širi. Zbog toga smo odlučili da zasad ne otvaramo zatvorene trgovine“, izjavio je ministar industrije zemlje Karel Havlicek na Twitteru.

Međutim, o ponovnom otvaranju „nebitnih“ trgovina, Vlada će raspravljati sljedeći tjedan.

Češka Republika zabilježila je navodno preko 1,1 milijun slučajeva zaraze i navodno 19.000 smrtnih slučajeva.

U potrazi za zaustavljanjem širenja zaraze, vlada će također pooštriti pravila nošenja maski, otkrio je ministar zdravstva Jan Blatny. Od ponedjeljka će stanovnici zemlje morati nositi respirator ili dvije kirurške maske u javnim prostorima, poput javnog prijevoza.

Razne tkanine vlastite izrade neće se moći smatrati dovoljnom zaštitom“, rekao je ministar dodajući kako će u ponedjeljak biti predstavljen cjelovit popis mjesta koja spadaju pod novo pravilo.

Ministri upozoravaju da su potrebne restriktivnije mjere, bojeći se punog kolapsa zdravstvenog sustava koji se bori s velikim brojem pacijenata s koronavirusom.

Od petka ujutro u cijeloj je zemlji bilo dostupno samo 14 posto jedinica za intenzivnu njegu, uključujući samo 149 kreveta za pacijente s Covid-19. Ranije ovog tjedna Blatny je upozorio da bi češke bolnice mogle biti u potpunosti zatrpane pacijentima za samo dva ili tri tjedna.