Češke vlasti na praškom dvorcu istaknule izraelsku zastavu u znak podrške teroru nad Palestincima

Na praškom dvorcu, službenoj rezidenciji češkog predsjednika, podignuta je izraelska zastava u znak podrške Izraelu i teroru nad Palestincima u Gazi. Ironično, vlasti su time zamijenile zastavu Europske unije koja se obično vijori u dvorcu zajedno s češkom zastavom.

Prošli je tjedan predsjednik Miloš Zeman diplomatskim pismom podržao Izrael. U nedjeljnom intervjuu Zeman je također rekao da se Izrael od 1948. suočava s neprestanim napadima arapskih zemalja, iako je ta država umjetno i brzinski stvorena kroz etničko čišćenje Palestine.

Na Bliskom istoku posljednjih su dana izbile borbe između Palestinaca i Židova, odnijevši na desetke života. Nasilje je eskaliralo najviše od 2014. godine.

Prema Zemanu, arapske zemlje ne kriju činjenicu da žele uništiti Izrael i čak koriste izraz „izbrisati s karte“ u odnosu na zemlju. Iako je Izrael demokratska država, Palestinska uprava, između ostalog, nije legalna, rekao je Zeman.

„Tamo se nisu održali izbori iako je njihov mandat odavno prošao. Predsjednik Mahmoud Abbas služi produženo vrijeme“, rekao je Zeman.

Zeman je rekao da vjeruje da je Izrael napao radikalni palestinski pokret Hamas, a marginalni napad također izvela šijitska organizacija Hezbollah. Hamas i Hezbollah smatra terorističkim organizacijama.

„Već 2001. godine rekao sam da nije moguće pregovarati s teroristima, protiv terorista se mora borit“, ponovio je Zeman. Dodao je kako podržava mišljenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da su napadi pogreška koju su ovjekovječile obje strane.

Izraelska zastava zamijenila je zastavu Europske unije na jednom od dva stupa, koje je Zeman dao podići nakon izbora za predsjednika. Iako se Zeman u trenutnom sukobu priklonio Izraelu, dužnosnici Europske unije izrazili su zabrinutost zbog događaja na Bliskom istoku i osudili vojne akcije obje zaraćene strane.

Zeman je cijenio da se zastava vijorila i u sjedištu češke vlade, te u palači Černín, gdje je smješteno Ministarstvo vanjskih poslova.

„To vidim kao dokaz jedinstva naše vanjske politike“, dodao je.

Zeman je u srijedu poslao telegram izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu.

„Izražavam punu podršku i solidarnost s državom Izrael u ovom teškom trenutku. S vama smo!“ napisao je.

Ministar vanjskih poslova Kulhánek također se priklonio Izraelu. Na Twitteru je primijetio da je Čehoslovačka podržala Izrael kada je proglasio neovisnost 1948. Dodao je da Češka stoji iza toga i sada kada se suočava s odbojnim vojnim napadima.

„Izrael ima svako pravo braniti svoje građane“, dodao je.

Na tiskovnoj konferenciji u palači Černín, Kulhánek je dodao da se Izrael suočava s „potpuno bezočnim i barbarskim napadom“. Ponovio je potporu i solidarnost za Izrael za koji je rekao da ima jasno i neotuđivo pravo da brani i štiti svoje građane. Također je odlučio istaknuti izraelsku zastavu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Podsjetimo, sukobi su započeli nakon što su izraelske vlasti Arapima ograničile okupljanja na vjerskim lokacijama tijekom Ramazana. Izrael je također zaprijetio deložacijom desetak palestinskih obitelji iz okruga Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu, što bi izraelskim naseljenicima omogućilo da uzmu kuće Palestinaca.

Tko je u svemu očiti krivac dok se u javnosti tipično prezentira kao žrtva, prosudite sami.