Češke vlasti žele ograničiti uvoz hrane, dio članica EU to smatra „diskriminacijom“

A worker removes expired food in a local supermarket in Brussels on Monday, Jan. 16, 2017. The European Court of Auditors has chided the European Union's executive branch in a report, "Combating Food Waste," that decries the bloc's lack of effort in reducing the food waste, estimating the EU wastes 88 million tons of food per year. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

U češkim trgovinama prehrambenih proizvoda u budućnosti će biti sve više i više domaće češke hrane zbog novih kvota koje će biti dobitak za pokret „kupuj lokalno“, okoliš i češke poljoprivrednike. Međutim, Europska unija i druge grupe lobija odbijaju novi zakon.

Češka zastupnička komora odobrila je u srijedu prijedlog za uvođenje obveznog udjela određene osnovne hrane češkog podrijetla u trgovinama na površini od preko 400 četvornih metara, izvještava češki novinski portal Aktuaine. Od 2022. ovaj obvezni udio trebao bi biti najmanje 55 posto.

Prema dnevniku Hospodářské noviny, osam država EU već se usprotivilo planiranim kvotama, ukazujući na navodno „diskriminirajuće“ ponašanje prema stranim proizvodima, što je nedopustivo na tržištu EU.

Prema prijedlogu zastupnika Slobode i izravne demokracije (SPD) Radima Fiale, omjer će rasti za tri postotna boda godišnje od 2022. do 2028. godine, kada bi dosegnuo najmanje 73 posto. Članovi SPD-a, ANO-a, Socijaldemokratske partije (ČSSD), Komunističke partije (KSČM) i Václav Klaus mlađi glasovali su za kvote. Senat će sada raspravljati o prijedlogu.

U srijedu je ministar poljoprivrede Miroslav Toman pozvao zastupnike da budu malo domoljubni što se tiče češke hrane. Kao primjer rekao je da kad u Zastupničkom domu popiju kavu, u nju dodaju njemačko mlijeko, što, prema njegovim riječima, dokazuje da je zakon potreban.

Uvođenje kvota odnosilo bi se na više od 100 od 15.000 vrsta hrane proizvedene u Češkoj. Tu spadaju, na primjer, glavne vrste mesa ili povrća.

Kvote se ne bi trebale odnositi na maloprodaje površine do 400 četvornih metara ili specijalizirane trgovine.

Češka trgovinska i turistička konfederacija (SOCR CR), Češka gospodarska komora i Industrijska konfederacija Češke više su se puta protivili kvotama. Prema njihovim riječima, ove će kvote naštetiti češkim kupcima, ugroziti izvoz i kršiti pravila jedinstvenog unutarnjeg tržišta EU, na što su Europska komisija i Odbor za europska pitanja pri Zastupničkom domu više puta naglasili.

Osam zemalja EU-a već je izrazilo prigovor na kvote u pismu Jaroslavu Faltýneku, predsjedniku Odbora za poljoprivredu u Zastupničkom domu. Prema pismu koje su potpisali predstavnici Njemačke, Francuske, Italije, Nizozemske, Austrije, Belgije, Poljske i Španjolske, ako se zakon usvoji, Češka bi počinila jasnu diskriminaciju stranih proizvoda, što je neprihvatljivo na jedinstvenom tržištu Unije.

Prema ekonomistu Trinity Bank Lukášu Kovandi, ako Europska unija kvote odredi kao diskriminirajuće prema stranim proizvodima, mogla bi nametnuti ekonomske ili trgovinske sankcije Češkoj.

Zakon o povećanju obveznog udjela domaće hrane u trgovinama također je u lipnju 2016. odobrio rumunjski parlament. Međutim, Rumunjska je na kraju ukinula kvote zbog upozorenja Suda EU.