„Češki Donald Trump“ pobjedio na parlamentarnim izborima

Foto: David W Cerny / Reuters

Populistički pokret ANO pod vodstvom češkog milijardera Andreja Babisa, kojeg neki nazivaju i „češki Donald Trump“, osvojio je najviše glasova na parlamentarnim izborima u toj zemlji. Euroskeptična stranka desnog centra ODS, osvojila je drugo mjesto.

ANO, što na češkom znači „Da“, a ujedno je akronim za „Akcija nezadovoljnih građana“, osvojio je oko 30 posto glasova, dok su svi ostali rivali skupili tek negdje oko 10 posto glasova.

Oglas:

Građanska demokratska stranka (ODS) završila je druga s 11 posto osvojenih glasova, dok je desničarska Stranka slobode i direktne demokracije (SPD) osvojila 10,8 posto.

Još je pet stranaka ušlo u parlament, među kojima Češka piratska stranka, Komunistička stranka Bohemije i Moravije, Socijal-demokrati, Kršćanska demokratska stranka, te Pokret nezavisnih.

Rezultati izbora pokazali su značajno skretanje udesno te jačanje euroskepticizma u Češkoj, s obzirom da su sve tri vodeće stranke na razne načine protu-establišmentske stranke. Babis, koji vodi ANO, poznat je po svojem skepticizmu glede uvođenja eura i kritiziranju imigracijske politike Europske Unije, posebno relokacijskih kvota za imigrante.

SPD se otvoreno protivi imigraciji, dok su građanski demokrati kritični prema EU i protive se uvođenju eura kao službene valute u toj zemlji.

Pro-briselski socijalni demokrati osvojili su samo 7,7 posto glasova, dok su najveći zagovornici politike EU, liberali, uspjeli osvojiti samo četiri posto, te čak nisu niti ušli u parlament.

IZVORRT