Svoj komentar i stavove o očekivanoj presudi Europskog suda pravde (ECJ) o imigrantskim kvotama iznijeli su češki političari.

Podsjetimo, ECJ je presudio da su spomenute zemlje prekršile zakone EU odbijanjem prihvata obveznih kvota u preseljenju 160.000 ilegalnih imigranata iz Italije i Grčke tijekom 2015. godine.

Češki premijer Andrej Babiš smatra da je esencijalno da Češka Republika nije obvezna primiti nikakve „tražitelje azila“ te da je sustav kvota istekao u međuvremenu, prenosi portal RMX News.

Izgubili smo spor, ali to nije važno. Ono što je važno je da ne moramo ništa platiti. Obično sud traži određenu naknadu za postupak“, rekao je Babiš.

Stvar je u tome što nećemo prihvatiti nijednog imigranta i da su kvote u međuvremenu istekle, posebno zahvaljujući nama“, dodao je premijer.

Također, prema ministru unutarnjih poslova Janu Hamáčeku, presuda Europskog suda nije značajna budući da se situacija promijenila.

Odluka suda odgovara na događaje koji su se dogodili prije nekoliko godina. Uzimam u obzir presudu, ali bez daljnjih posljedica“, rekao je Hamáček.

Prema njegovim riječima, situacija se promijenila i mnoge su se europske države i institucije, koje su kvote ranije smatrale rješenjem, povukle iz njih.

Martin Smolek, predstavnik češke vlade za Europski sud pravde, objasnio je da je suđenje prvenstveno simbolično, a presuda ne bi trebala imati posljedice po Češku.

Marian Jurečka, čelnik Narodne stranke (KDU-ČSL), naglasio je da sud nije uzeo u obzir druge mjere kojima je Češka pridonijela pomoći rješavanju masovne imigracije. Na primjer, zemlja je aktivno podržavala izbjegličke kampove i nudila vojnu pomoć u borbi protiv ISIL-a.

Češka je definitivno pokušala pokazati solidarnost i pomoći u rješavanju situacije, a da pritom ne ugrozi vlastitu sigurnost“, dodao je Jurečka.

Prema ECJ-u, Češka, Mađarska i Poljska nisu se mogle pozvati na zaštitu svoje unutarnje sigurnosti kao pravnu obranu zbog odbijanja tražitelja azila. Sud je također odbacio argument da je sustav uveden 2015. godine navodno nefunkcionalan.

Međutim, pravnici triju središnjih europskih zemalja tvrde da presuda neće biti praktičnog značaja, jer je sustav preraspodjele imigranta koji se temelji na obveznim kvotama već završio. Stoga presuda ne može zahtijevati financijsko sredstvo kao oblik kazne.

Protiv volje nekih zemalja srednje i istočne Europe, EU je uvela migracijske kvote 2015. godine u pokušaju oslobađanja tereta Grčke i Italije.

Konkretno, Češka, Poljska i Mađarska odbile su pristupiti sustavu tvrdeći da odlučivanje o pitanjima vezanim za unutarnju sigurnost država treba prepustiti nacionalnim državama u skladu s ugovorima EU-a.