Češki „slučaj“: Europski sud za ljudska prava presudio da je obvezno cijepljenje legalno

Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je u četvrtak da su obavezna cijepljenja legalna i da će možda biti potrebna u demokratskim društvima.

Presuda je uslijedila nakon zaključka tužbe koju su češke obitelji podnijele sudu zbog obveznih cijepljenja djece.

„Mjere bi se mogle smatrati ‘nužnima u demokratskom društvu’,“ navodi se u sudskoj presudi suda.

Iako se presuda nije izravno bavila cjepivima protiv Covida-19 stručnjaci vjeruju da bi to moglo imati implikacije na akcije cijepljenja protiv virusa, posebno među onima koji su do sada izjavili da odbijaju prihvatiti cjepivo.

Ova presuda „pojačava mogućnost obveznog cijepljenja u uvjetima trenutne epidemije Covida-19“, rekao je Nicolas Hervieu, pravni stručnjak specijaliziran za ECHR, novinskoj agenciji AFP.

Dio sudaca Europskog suda za ljudska prava su bivši vođe i aktivisti Sorosevih organizacija

Odluka kaže da su obavezna cjepiva koja daju češke zdravstvene vlasti u skladu s „najboljim interesima“ djece.

„Cilj mora biti da svako dijete bude zaštićeno od ozbiljnih bolesti, cijepljenjem ili imunitetom stada“, dodaje se.

Sud je presudio da češka zdravstvena politika nije kršila članak 8. o pravu na poštivanje privatnog života u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Prema češkom zakonu, djeca se moraju cijepiti protiv devet bolesti, uključujući difteriju, tetanus, hripavac, hepatitis B i ospice.

Slučaj su na sud iznijele obitelji koje su kažnjene novčanom kaznom ili kojoj je djeci odbijen pristup vrtiću zbog nepoštivanja zakonske dužnosti cijepljenja.

Zemlje diljem Europe zabilježile su val informacija o pandemiji koronavirusa. To nije samo navelo ljude da budu sumnjičavi prema samom koronavirusu, već i prema cjepivima protiv Covida-19.

Oni koji odbijaju primiti cjepiva ili cijepiti svoju djecu iznose različite razloge zašto vlade žele cijepiti stanovništvo. Kao rezultat toga, vlade se mogu sukobiti s velikim dijelovima društva koji odbijaju cijepljenje.

Presuda ECHR-a stvorila je presedan da se obvezno cijepljenje možda ne kosi s Europskom konvencijom o ljudskim pravima – ali to navodno zasad ne znači da će europske zemlje prisiljavati ljude na cijepljenje.