Već je opće poznato da seks ima mnoge pozitivne učinke na ljudsko zdravlje, od jačanja imunološkog sustava, riješavanja stresa i nesanice, pa čak i štiti od nekih vrsta raka. No, zahvaljujući novom istraživanju, sada znamo da štiti i od srčanih udara.

Za potrebe istraživanja praćen je život 1.165 muškaraca u dobi od 40 do 70 godina, u razdoblju od 16 godina, te je analizirana njihovo zdravstveno stanje i povijest oboljenja kako bi se uočila poveznica između seksualne aktivnosti i kardiovaskularnog zdravlja.

Istraživanje je otkrilo da su muškarci koji su najčešće imali seksualne odnose, ujedno imali i najmanji rizik razvijanja kardiovaskularnih bolesti. Konkretno, oni koji su se seksali dva do tri puta na tjedan imali su 45 posto manje izglede da će imati srčanih problema od muškaraca koji su prakticirali seks jednom na mjesec.

U obzir su pritom uzeti faktori poput cjelokupnog zdravlja, krvnog tlaka, jesu li ispitanici pušači, i rezultati su unatoč tome pokazali da seks sam po sebi može biti dovoljno jak faktor da smanji opasnost od razvoja srčanih oboljenja.

Prema stavovima stručnjaka, seks kao najveći pozitivan učinak ima ublažavanje stresa, kao i činjenicu da se radi o obliku tjelovježbe.

Zasebno istraživanje na sveučilištu Princeton otkrilo je da svakodnevna seksualna aktivnost rezultira rastom stanica u hipokampusu, području mozga zaduženom za kontrolu stresa.

Također, drugo istraživanje potvrdilo je da osobe koje su imale svakodnevne seksualne odnose već nakon samo dva tjedna imaju niži krvni tlak od osoba koje su se suzdržavale. Niži krvni tlak automatski znači manju opasnost za zdravlje srca.