Četiri obitelji iz Mannheima kažnjene su jer su njihova djeca izostala s nastave kako bi sudjelovala u demonstraciji pokreta klimatskih histeričara pod nazivom „Petci za budućnost“.

Učenici gimnazije Geschwister-Scholl u Mannheimu u Baden-Württembergu napustili su nastavu dva sata kako bi „štrajkali“ u tjednim demonstracijama, izvijestio je Mannheimer Morgen.

Njihove obitelji moraju platiti čak 88,50 eura za neopravdane izostanke, što je potvrdilo odgovorno regionalno vijeće u Karlsruheu. Roditelji su novčano kažnjeni jer nisu prethodno podnijeli zahtjev da njihova djeca mogu opravdano izostati s nastave.

U pismu novinama, obitelji su se u bijesu osvrnule na naziv škole koja nosi ime prema bratu i sestri Sophie i Hans Scholl, članovima skupine „Weiße Rose“ je pružala otpor nacionalsocijalistima, zbog čega su bili strijeljani.

Kako se škola po imenu Sophie i Hans Scholl odnosi prema djeci koja su politički zainteresirana i predana na ovaj način?“ pitaju roditelji.

Kada kažnjavamo one koji nas čine svjesnima, umjesto da se borimo protiv klimatske krize, stojimo na pogrešnoj strani povijesti“, objavio je pokret „Petci za budućnost Njemačke.“

Za učenike u Berlinu, Bavarskoj i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji nije bilo novčanih kazni zbog bojkotiranja nastave i sudjelovanja prosvjedima.

To je ujedno prvi slučaj u kojem su klimatski histeričari kažnjeni od strane njihove škole, usprkos najavi početkom ovog mjeseca da će škole diljem Njemačke početi kažnjavati svoje učenike zbog izostanaka s nastave.

Sudjelovanje u učeničkim prosvjedima tijekom školskih sati ne smije biti na štetu pohađanja škole i stoga je nedopustivo“, kazali su u Ministarstvu obrazovanja.