Trojica muškaraca i jedna žena, od čega dvoje njih s belgijskim državljanstvom, osumnjičenih za povezanost s Islamskom državom, osuđeni su na zatvorske kazne u rasponu od 12 mjeseci do 10 godina, prenosi Le figaro.

Oni su u listopadu prošle godine optuženi za planiranje terorističkih napada na KFOR-ove snage na Kosovo, kao i na srpsku zajednicu te pravoslavne crkve u Gračanici. Pored toga, optuženi su i za planiranje terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji.

Vođa ove skupine Bujar Behrami (26), ima belgijsko državljanstvo, a uhićen je u rujnu 2018. Gramos Shabani (26) također ima belgijsko državljanstvo, a uhićen je u lipnju prošle godine zajedno s Resimom Kastratijem (26) i Edonom Haliti (25).

Dvoje neimenovanih sudionika također je osuđeno na lakše kazne jer nisu informirali vlasti o planovima glavnih članova skupine.

Procjenjuje se da je oko 300 Albanaca s Kosova otišlo u Siriju i Irak kako bi ratovali za Islamsku državu. Od toga je njih 70 ubijeno, dok se oko 120 vratilo na Kosovo, od čega je većina bila ili je još uvijek u zatvoru.