Četverostruko više američkih vojnika počinilo samoubojstvo nego što ih je poginulo u „ratu protiv terorizma“

Vječni ratovi koje su SAD pokrenuli nakon 11. rujna doveli su do porasta samoubojstava američkih vojnika, tvrdi nova studija. U njoj su vojnici opisani kao žrtve trauma koje su si oduzele život jer su opetovano angažirani u ratovima koji nemaju javnu potporu.

Novo izvješće projekta Costs of War Sveučilišta Brown pruža novi uvid u ono što su mnogi prozvali epidemijom samoubojstava među američkom vojskom. Na temelju podataka Minstarstva obrane (DoD) i drugih izvora, studija je otkrila da je najmanje četiri puta više vojnika počinilo samoubojstvo nego što ih je poginulo u ratovima pokrenutim od napada 11. rujna.

Otkako je predsjednik George W. Bush pokrenuo svoj globalni „rat protiv terorizma“ 2001. godine, u vojnim operacijama ubijeno je 7.057 pripadnika američke vojske. U istom je razdoblju oko 5.116 aktivnih djelatnika počinilo samoubojstvo. Između 2011. i 2020. godine, život si je oduzelo 1.193 pripadnika službe Nacionalne garde i 1.607 pripadnika rezervnog sastava. Dodatno je broj samoubojstava među veteranima tih ratova procijenjen na 22.261. Time se dolazi do brojke 30.177 – više nego četiri puta više od smrtnih slučajeva u borbama.

Procjenjuje se da je broj samoubojstava minimalan, naglašava se u izvješću, budući da prije 2011. nisu bili dostupni statistički podaci o smrtnim slučajevima Rezervista i Nacionalne garde. Osim toga, statistika ne uključuje nužno svako samoubojstvo, jer u nekim slučajevima pripisivanje može biti teško. Smrt od predoziranja, slučajno okidanje oružja ili sudar jednog vozila možda neće biti nepobitno povezani sa samoubilačkim ponašanjem.

Unatoč tome, zabilježene stope samoubojstava i među pripadnicima aktivne službe i među veteranima porasle su i znatno premašuju one u općoj populaciji, koja se i sama povećavala u SAD-u, navodi se u studiji.

To se protivi povijesnim trendovima. Osoblje aktivne službe obično ima niže stope samoubojstava od šire javnosti, a one su tijekom rata u SAD-u prije Vijetnama još niže. Samoubojstva vojnika nastavila su se povećavati čak i nakon što se borbena smrtnost naglo smanjila nakon 2007. godine.

Studija kaže da ne postoji jedan uzrok porasta samoubojstava i iznosi niz čimbenika koji utječu na vojnike da si oduzmu život. Neki od njih su uobičajeni problemi s kojima se suočavaju pripadnici oružanih sukoba: izloženost fizičkim i moralnim traumama, stresu i izgaranju, vojna kultura koja zahtijeva od vojnika da pojačaju i sakriju ono što se smatra slabošću i poteškoće u prilagodbi civilnom životu.

Ostali su čimbenici specifični za vrstu ratova koje su SAD vodile u posljednja dva desetljeća. Široka upotreba improviziranih eksplozivnih naprava protiv američkih trupa uzrokovala je porast traumatičnih ozljeda mozga i politraume. Istodobno, napredak u medicinskoj znanosti i dugotrajnosta vječnih ratova omogućavaju vojnicima da žive i bore se još jedan dan, čak i kad se moraju nositi s kroničnom boli i drugim problemima zbog svojih prethodnih ozljeda. Otprilike trećina ranjenih vojnika odlazi na barem još jedno raspoređivanje nakon oporavka.

Postoje i seksualne traume koje pripadnici službe doživljavaju čak i kad služe na bilo kojem bojnom polju. Traumatično iskustvo ili prijetnja seksualnim napadom pogađa više od 23% žena u vojsci, navodi se u studiji. Taj je broj vjerojatno podcijenjen, budući da značajan dio incidenata te prirode ostaje neprijavljen, djelomično zbog prijetnje odmazdom i sklonosti vojske da umanji takve zločine. Procjenjuje se da seksualno uznemiravanje iskusi 55% žena i 38% muškaraca.

Drugi je čimbenik da je američka javnost uglavnom ravnodušna prema ratovima nakon 11. rujna, a vojnici koji se bore u njima to dobro znaju i često dijele stav. Prema anketi iz 2018. godine, gotovo 60% vojnika nije mislilo da SAD imaju jasne strateške ciljeve u Afganistanu. Još su više vjerovali da rat nije imao uspjeha. Druga anketa iz 2018. pokazala je da oko 42% američkih glasača ili nije bilo svjesno sukoba na Bliskom istoku ili je bilo uvjereno da je rat protiv terorizma završen.

„Kako se približavamo 20. godišnjici napada 11. rujna, moramo razmišljati o cijeni mentalnog zdravlja Globalnog rata protiv terorizma“, navodi se u izvješću. „Trošak ljudstva za naše veterane i pripadnike službe daleko premašuju čak i najteže financijske troškove koje smo pretrpjeli da bismo ih poslali u rat.“