Četvorica krijumčara ljudi osuđena su na doživotni zatvor u Mađarskoj nakon što su prouzročili smrt 71 imigranta koji su se ugušili u kamionu ostavljenom na autocesti u Austriji.

Pogibija 59 muškaraca, 8 žena i četvero djece iz Sirije, Iraka i Afganistana zbila se u kolovozu 2015., a nastala je gušenjem u prostoru u kojem su imigranti bili natiskani. Iako su pokušali krijumčarima signalizirati da nemaju zraka, ovi nisu otvorili vrata i imigranti su u roku od dva sata bili mrtvi, prenosi Euronews.

Među četvoricom osuđenika nalaze se trojica bugarskih državljana, dok je cijelu akciju vodio – Afganistanac imenom Lahoo Samsooryamal. Upravo on je odredio da se vrata ne smiju otvoriti dok je kamion vozio kroz Mađarsku prema Austriji.

Nakon što su ušli u Austriju, bugarski vozač i Afganistanac ostavili su kamion na autocesti sa zaključanim stražnjim vratima.

Trojica među njima osuđena su na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja, dok je posljednji dobio mogućnost pomilovanja nakon odsluženih 30 godina.

Istom prigodom izrečene su i presude za 10 drugih sudionika krijumčarskog lanca koji nisu optuženi za ubojstvo.