Četvrt stoljeća nakon ujedinjenja Njemačka i dalje podijeljena

Novo vladino izvješće o stanju njemačke nacije otkrilo je da i četvrt stoljeća nakon ujedinjenja, regije bivše istočne Njemačke zaostaju za zapadnim regijama po pitanju zaposlenja, plaća, investicija i drugih pokazatelja.

Za manje od mjesec dana, Nijemci će proslaviti dvadesetsedmu godišnjicu ujedinjema istočne i zapadne Njemačke. No nakon gotovo tri desetljeća, istočne njemačke regije i dalje zaostaju za zapadnima po mnogim pokazateljima.

Među uspjesima, ističe se pad nezaposlenosti istoka s 18,7 posto iz 2005. godine na 8,5 posto 2016. godine, no to je i dalje dvostruko više od nacionalnog prosjeka od 3,9 posto. Nadalje, mirovine na istoku dostigle su 95,7 posto vrijednosti zapadnih.

Međutim, plaće na istoku tek su na 82 posto onih na zapadu, a komunalni porezni prihodi iznose samo 60 posto vrijednosti u odnosu na zapadne regije. Prema zaključcima izvješća, većina istočne Njemačke, s izuzetkom nekolicine gradova, i dalje spada u kategoriju „strukturalno slabih regija“.

Vlada je zaključila da nije uspjela u nastojanju da nadvlada nasljeđe socijalizma u istočnoj Njemačkoj, te da se to niti neće promijeniti tako skoro. Doista, izvješće je pokazalo da se u posljednjih petnaestak godina razlika u socio-ekonomskom razvoju smanjila, no isto tako stoji da se ne može odbaciti mogućnost da će razlike ponovno porasti u budućnosti.

Pored svega, nevolje istočne Njemačke proizlaze i iz loše demografske situacije. Od ujedinjenja, s izuzetkom Berlina, populacija istočne Njemačke opala je za 15 posto. Demografi za to krive odljev radne snage u zapadne regije, te nedostatak investicija u granama industrije koje bi mogle potaknuti otvaranje radnih mjesta i ekonomski prosperitet.

Izvor: Sputnik