Više od četvrtine svih ISIL-ovih nevjesta (žena koje su otišle na Bliski istok kako bi se priključile Islamskoj Državo) vraćenih u Švedsku iz kampa Al-Hol u Siriji sada rade s malom djecom u švedskom obrazovnom sektoru, otkrilo je istraživanje lista Expressen.

Od 81 žene za koju je potvrđeno da je pobjegla iz Švedske kako bi se pridružila Islamskoj državi na vrhuncu njezine moći i nakon toga vraćena u domovinu, 21 je sada zaposlena u švedskim školama, vrtićima i centrima za azil za djecu.

Izvještaj je izazvao snažnu reakciju vladinih ministara koji su postavljali pitanje kako je radikaliziranim pojedincima koji su bili voljni pridružiti se terorističkoj organizaciji dopušteno raditi s mladima po povratku u zemlju.

“Ovo se nije smjelo dopustiti”, rekla je ministrica obrazovanja Lotta Edholm reagirajući na vijest.

“Potpuno je neprihvatljivo da rade u švedskom školskom sustavu, centrima za djecu i slično”, dodala je.

Edholm je potvrdila da je sazvala hitan sastanak s nadležnim vlastima kako bi se razgovaralo o tom pitanju i optužila obrazovne ustanove za sustavni propust u provjeravanju kandidata.

“Odgovornost poslodavca je uzeti preporuke i imati kontrolu nad onim što je osoba radila prije nego što je zaposlena. U ovim slučajevima očito nije uspjelo”, rekla je za Expressen.

Edholm je priznala da je moguće da su neki od bivših džihadista preuzeli poslove sa skrivenim motivima.

“Sigurno nije ludo nagađati da su barem neki od njih preuzeli poslove u školskom svijetu kako bi utjecali na mlade ljude u tom smjeru”, rekla je.

“Školski sustav mora shvatiti da smo danas u drugačijoj situaciji”, rekla je Edholm pozivajući na reforme sustava probira. “Morate dobiti odgovarajuće reference kada zapošljavate ljude, čak i za ljude koji se mogu zaposliti samo na određeno vrijeme”, dodala je.

Vodeći stručnjak za terorizam i švedski politolog Magnus Ranstorp nazvao je otkrića iz izvješća “šokantnima”.

“Oni su nepodobni za te pozicije. Ne bi trebali raditi u okruženjima s djecom i mladima, gdje mogu nastaviti utjecati na njih”, dodala je.