Do 2045. godine gotovo četvrtina svjetske populacije biti će pretila, upozoravaju istraživači koji su prezentirali svoju studiju na Europskom kongresu o pretilosti u Beču, te su pritom upozorili na veliko gomilanje medicinskih troškova koji su posljedica tog trenda.

Čak 22 posto ljudi će do tada biti pretilo, za razliku od „samo“ 14 posto iz prošle godine. A svaka osma osoba imati će dijabetes tip 2, oblik koji ponajviše pogađa odrasle osobe s prekomjernom težinom.

U SAD-u će pak postotak pretilih porasti s 39 na 55 posto, a osoba s dijabetesom sa 14 na 18 posto. Ni Britancima se ne piše puno bolja sudbina, postotak pretilih porast će s 32 na 48 posto, a dijabetičara s 10 na 13 posto.

Zdravstveni sustavi u razvijenih zemljama već sad troše silne novce na liječenje dijabetesa i ostalih bolesti koje su rezultat prekomjerne težine.

Naravno, neće u svakoj zemlji porast biti isti, već je on određen i različitim genetskim, društvenim i ekološkim uvjetima.

Globalno istraživanje provedeno 2016. godine pokazalo je da je udio pretilih odraslih osoba dvostruko porasta u posljednjih 40 godina, računajući od 1975. na ovamo.