Nedavne tvrdnje da je britanski „Cheddar Man“ imao tamnu put nisu točne, jer se DNK analizom ne može sa sigurnošću potvrditi razina pigmentacije, što je potvrđeno i u uglednom znanstvenom časopisu New Scientist.

Ne možemo se po tom pitanju sa sigurnošću pouzdati u DNK analizu“, kazala je Susan Walsh, znanstvenica čiji teorijski model je korišten za „dokazivanje“ da je Cheddar Man crne puti.

Kad je navodna vijest o tome da je Cheddar Man imao tamnu kožu objavljena, ista je razglašena na sva zvona s ciljem pomalo infantilnog dokazivanja da su prvi Britanci zapravo bili crni.

Ta tvrdnja je potom ponavljana u nedogled od strane kontroliranih medija s ciljem dokazivanja kako ne postoji autohtono europsko stanovništvo, a sve u svrhu opravdavanja aktualne masovne imigracije na europski kontinent.

Svima imalo upućenima u antropologiju odmah je bilo jasno da ta priča jednostavno ne drži vodu, posebno uzevši u obzir činjenicu da su prethodna DNK istraživanja kostura pokazala da je njegov mitohondrijski DNK europski (točnije haplogrupa U5a, koja je karakteristična za europsko stanovništvo).

New Scientist priznaje da „genetičari koji su provodili istraživanje smatraju da zaključak nije potpun“, te da „nismo još ni blizu toga da spoznamo boju kože prehistorijskih ljudi samo na temelju gena“.

Brenna Henn s njujorškog sveučilišta Stony Brook, koja se u znanstvenim krugovima već dugo godina bavi ovom problematikom, slaže se s navedenom konstatacijom, te navodi da je „genetika pigmentacije kože puno kompleksija nego što se isprva mislilo“.