Foto: AFP / Mandel Ngan

800 velikih zrakoplova koji svakodnevno podižu milijune tona prašine krede na visinu od 20 kilometara iznad Zemljine površine, te potom ju raspršuju u stratosferu. Zvuči kao mokri san svakog chemtrails teoretičara, no Bill Gates i „znanstvenici“ sa Harvarda koje on financira, smatraju to kao idealan odgovor na globalno zatopljenje, te se nadaju da će ga uspjeti ostvariti kroz narednih desetak godina.

Teoretski, ova prašina trebala bi stvoriti dodatnu zaštitu od sunčevog zračenja, reflektirajući dio zraka te tako smanjujući zagrijavanje planeta.

Naša ideja je zastrašujuća… ali zastrašujuće su i klimatske promjene“, izjavila je Lizzie Burns, jedna od voditeljica projekta na Harvardu.

No, stvaranje golemog „suncobrana“ može imati ogromne negativne posljedice, koje bi mogle predstavljati znatno veći problem od aktualnih navodnih klimatskih promjena.

Jedna od bojazni jest da bi raspršivanje prašine u stratosferi moglo oštetiti ozonski omotač koji nas štiti od ultraljubičastog zračenja. Klimatolozi također strahuju da bi takvo petljanje s prirodom moglo poremetiti cirkulaciju oceanskih struja koje reguliraju vremenske prilike, što bi moglo pokrenuti niz ekstremnih klimatskih događaja koji bi imali razarajući učinak na uvjete života u određenim područjima.

Pored toga, klimatski uvjeti u jednom dijelu svijeta uvelike ovise o klimatskim uvjetima u drugim dijelovima svijeta. Možebitno stvaranje idealnih klimatskih prilika u jednom dijelu svijeta lančanom bi reakcijom moglo stvoriti pustoš u nekom udaljenom području, zato što nije moguće mijenjati temperaturu u jednom dijelu svijeta, a ne poremetiti stanje na ostatku planete. Klimatske prilike diljem svijeta međusobno su povezane i ovisne jedna o drugoj.