Središnja obavještajna agencija (CIA) navodno je financirala tajne eksperimente sa šizofrenijom na 311 danske djece, od kojih su mnoga bila posvojena ili u sirotištima, tijekom ranih 1960-ih, prema nedavno objavljenom dokumentarcu.

Dokumentarac Danskog radija „U potrazi za sobom“ optužuje američku špijunsku agenciju da je podržavala eksperimente u gradskoj bolnici u Kofenhagenu. Studije su navodno istraživale vezu između shizofrenije i naslijeđa ili utjecaja okoliša.

Per Wennick, koji tvrdi da je kao dijete sudjelovao u eksperimentima, tvrdi da su ga smjestili u stolicu, s elektrodama vezanim za njega i prisilili slušati glasne, reske zvukove. Cilj testa je navodno bio utvrditi ima li dijete psihopatske osobine.

Bilo je vrlo neugodno. I to nije samo moja priča, to je priča mnoge djece”, rekao je Wennick opisujući svoje iskustvo.

Smatram da je to kršenje mojih prava kao građanina ovog društva. Smatram vrlo čudnim da neki ljudi o meni znaju više nego što sam ja svjestan.

Projekt je sufinancirala američka zdravstvena služba, uz potporu Fonda za humanu ekologiju, koji djeluje u ime CIA-e, prema Wennicku i Nacionalnom arhivu.

Iako djeci nisu rekli u čemu su bili eksperimenti, tijekom ili nakon istraživanja, danski psihijatar Find Schulsinger 1977. objavio je disertaciju u kojoj je detaljno opisano istraživanje.

Jacob Knage Rasmussen iz Danskog muzeja socijalne skrbi rekao je da je ovo prvi dokumentirani put kada su djeca pod skrbi korištena u istraživačke svrhe u zemlji.

Ne znam za slične pokušaje, ni u Danskoj ni u Skandinaviji. To je užasna informacija koja je u suprotnosti s Nürnberškim kodeksom iz 1947., koji je nakon Drugog svjetskog rata trebao postaviti neka etička ograničenja za eksperimente nad ljudima”, rekao je Rasmussen.