CIA ima u posjedu nekolicinu NLO-a, tvrdi izvor Daily Maila

Američke službe uspjele su uhvatiti najmanje devet potencijalno vanzemaljskih letjelica, od kojih su dva “potpuno netaknuta”, izvijestio je u utorak Daily Mail pozivajući se na tri anonimna izvora.

Izvori, navodno upućeni u strogo tajne operacije, rekli su britanskom izdanju da je glavni igrač u pronalasku bio Ured za globalni pristup (OGA), ogranak CIA-ine Uprave za znanost i tehnologiju osnovan 2003. godine.

“Ima najmanje devet letjelica, koje su bile u različitim okolnostima”, rekao je jedan od izvora. “To ima veze s fizičkim stanjem u kojem se nalaze. Ako se sruši, napravit će se velika šteta. Drugi, njih dvoje, potpuno su netaknuti.”

CIA ima sustav za otkrivanje neidentificiranih letećih objekata (NLO) “dok su još skriveni” i pomaže posebnim američkim vojnim jedinicama u spašavanju olupine ako “neljudska letjelica” sleti, sruši se ili bude oborena, dodao je izvor.

Drugi anonimni izvor opisao je ulogu OGA-e kao “pomagača” američkim operativcima da pristupe područjima gdje im inače ne bi bilo dopušteno.

“Vrlo su pametni u tome da mogu stići bilo gdje u svijetu gdje žele”, rekao je drugi izvor.

Većina OGA-inih operacija uključuje “zalutalo nuklearno oružje, oborene satelite ili protivničku tehnologiju”, prema Mailu, ali neke su misije uključivale pronalaženje NLO-a – ili kako ih američka vlada sada radije naziva, “Neidentificirani anomalni fenomeni” (UAP ).

“Zadatak koji je pred nama je jednostavno staviti ga u pritvor i zaštititi njegovu tajnost”, rekao je jedan izvor. “Stvarno fizičko izvlačenje obavlja vojska. Ali nije pod kontrolom vojske, jer moraju voditi previše evidencije. Tako da su ga prilično brzo počeli seliti u privatne ruke.”

Dva izvora rekla su da OGA koordinira s Delta Force ili SEAL timovima koji rade pod američkim Združenim zapovjedništvom za specijalne operacije (JSOC), ili Nuclear Emergency Support Team (NEST), kako bi povratili potencijalno vanzemaljsku letjelicu.

“Nemamo ništa za vas u vezi s tim”, rekao je JSOC u pisanom odgovoru britanskom izdanju. Glasnogovornik NEST-a rekao je da se osoblje agencije “redovito susreće s materijalima nepoznatog podrijetla”, ali “nikada nije naišlo na bilo kakav materijal povezan s UAP-om”.

Jedan od izvora opisao je CIA-u kao “menadžera portfelja” NLO-a “operacija izvlačenja srušenog broda”. Prikupljeni radioaktivni materijali šalju se u nacionalne laboratorije kojima upravlja Ministarstvo energetike, dok izvođači radova “zrakoplovne obrambene industrije” rukuju “drugim neradioaktivnim materijalom – i netaknutim letjelicama”, tvrdi izvor.

Nakon što su tri vojna i obavještajna zviždača svjedočila o programu vraćanja NLO-a pred američkim Kongresom u srpnju, čelnik većine u Senatu Chuck Schumer sponzorirao je prijedlog zakona koji bi zahtijevao od vlade da otkrije “otkrivene tehnologije nepoznatog podrijetla i biološke dokaze neljudske inteligencije”. Ovaj Zakon o otkrivanju UAP-a usvojen je kao dio Zakona o odobrenju nacionalne obrane.