CIA je postala najnoviji investitor u „Colossal Biosciences“, tvrtku koja želi vratiti izumrle vrste koristeći genetski inženjering.

Preko investicijske tvrtke In-Q-Tel, koju financira CIA, američka obavještajna agencija je uložila novac u tehnološku tvrtku „Colossal Biosciences“ sa sjedištem u Teksasu. Prema web stranici tvrtke, cilj je oživiti mamute i tasmanijskog tigra, kao i pticu Dodo korištenjem genetskog inženjeringa.

Sa svoje strane, CIA je manje zainteresirana za mamute i tasmanijske tigrove, nego za temeljnu tehnologiju genetskog inženjeringa koju Colossal namjerava razviti, prema postu na blogu In-Q-Tel.

“Strateški gledano, manje je riječ o mamutima, a više o mogućnostima”, napisali su visoki dužnosnici In-Q-Tela.

Vraćanje izumrlih vrsta može zvučati kao znanstvena fantastika – i, u određenoj mjeri, to i jest. Ne postoji način da se mamut vrati kakav je bio prije deset tisuća godina; međutim, pomoću alata za uređivanje DNK, znanstvenici mogu umetnuti karakteristike otporne na hladnoću u sekvence DNK modernih slonova, čineći ih genetski sličnim dlakavim mamutima. Rezultirajuće stvorenje ne bi zapravo bilo mamut, već bi to bila zamjenska životinja koja je više poput slona s karakteristikama mamuta.

Temelj ovog procesa je metoda uređivanja gena nazvana CRISPR — genetske “škare” koje znanstvenici mogu koristiti za rezanje, lijepljenje i zamjenu specifičnih sekvenci gena u DNK organizma. (Nekoliko istraživača koji stoje iza CRISPR-a osvojili su Nobelovu nagradu za kemiju 2020.).

Prema postu na blogu In-Q-Tel, ulaganje u ovaj projekt pomoći će američkoj vladi da “postavi etičke, kao i tehnološke standarde” za tehnologiju genetskog inženjeringa i zadrži SAD korak ispred konkurentskih zemalja koje također može biti zainteresiran za čitanje, pisanje i mijenjanje genetskog koda.