Cijene hrane već mjesecima u porastu diljem svijeta

Foto: AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

Svjetske cijene hrane rastu već tri mjeseca uzastopno, dostignuvši najviši nivo od srpnja 2011. godine, objavila je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih kotacija glavnih prehrambenih proizvoda, iznosio je u listopadu u prosjeku 133,2 boda, što je za tri posto više nego u rujnu, navodi se u izvještaju.

Cijene žitarica su porasle za 3,2 posto u odnosu na rujan, pri čemu su svjetske cijene pšenice skočile za 5 posto uslijed smanjene globalne ponude zbog slabije žetve u glavnim zemljama proizvođačima

Kotacije biljnih ulja na međunarodnom tržištu su skočile u listopadu za čak 9,6 posto, dostignuvši najviši nivo u povijesti.

Indeks cijena mliječnih proizvoda je ojačao za 2,6 posto, pod utjecajem generalno veće globalne uvozne potražnje za mlijekom u prahu.

Cijene mesa drastično su pak porasle u posljednjih godinu dana, a stručnjaci navode da su razlozi rast troškova proizvodnje, nedostatak radne snage i poremećaji u lancima opskrbe.