S porastom potražnje za električnim vozilima i zabranama proizvodnje benzinskih i dizelskih automobila na nekim ključnim tržištima, jedan od ključnih metala potrebnih za poticanje ovog procvata mobilnosti u posljednje je vrijeme značajno poskupio.

Kao što Martin Armstrong iz Statiste pokazuje na donjem grafikonu, na temelju praćenja cijena iz Trading Economics, litij karbonat, neophodan za proizvodnju baterija koje se koriste u električnim vozilima, doživio je meteorski porast cijene u posljednjih nekoliko mjeseci..

S trenutačnim globalnim problemima u opskrbnom lancu i prognoziranim agresivnim porastom potražnje u sljedećih nekoliko godina, proizvođači električnih vozila sada su pod sve većim pritiskom da zadrže svoje modele cijena, dok se također suočavaju sa značajnim preprekama u ispunjavanju svojih proizvodnih ciljeva.

Što je još gore, analitičari predviđaju nove visoke cijene litija, a ne olakšanje koje auto industrija tako očajnički treba.

Iako bi potražnja za litijevim baterijama trebala postati industrija vrijedna 116 milijardi dolara do 2030. godine, ostavljajući neke stručnjake zabrinute da bi proizvodnja mogla nadmašiti sposobnost industrije da ispravno postupa s otpadom na pozadini.

Agencija za zaštitu okoliša SAD-a priznaje da su potrebna posebna postrojenja za recikliranje i opasni otpad kako bi se nosilo s priljevom električnih baterija.

Drugim riječima, recikliranje će morati biti visoko regulirana industrija vrijedna više milijuna dolara kako bi se smanjilo onečišćenje i opasnost od požara.