Danas mnogi otvoreno pljuju SAD zbog umjetnog kreiranja sukoba u svijetu, posebice u arapskim područjima. Međutim, malo ih se ikad zapita tko zapravo vodi američku politiku i u ime čijih interesa.

Organizacija Center for Responsive Politics i njihova web stranica Open Secrets daju uvid koliko novca Izrael izdvaja za „podmazivanje“ političkih kotačića u Washingtonu; istog onog novca kojeg dobivaju od SAD-a.

O pro-izraelskom lobiju u SAD-u, na stranici ističu:

Jedan od, ako ne i najjači, lobi međunarodnog pitanja je onaj pro-izraelske grupe. Dobro financiran i politički moćan, pro-izraelski lobi je glavna snaga američkih vanjskih poslova koji gleda kako nastaviti voditi američku vojnu i fiskalnu podršku židovskoj narodnoj državi.

Dijagram koji pokazuje koliko milijuna je pro-izraelski lobi potrošio tijekom proteklih 10-ak godina na „podmazivanje“ američkih političara. | Izvor: Open Source

Samo 2018., ovaj lobi potrošio je 5.02 milijuna dolara, dok je deset godina ranije ta cifra iznosila oko 1.7 milijuna dolara.

Ispod su navedene organizacije koje čine ovaj lobi, poredane po iznosima koje troše na lobiranje.

Na čelu skupine najistaknutiji je AIPAC, koji izdvaja oko 70 posto ukupne svote za lobiranje. | Izvor: Open Source

Na stranici je točno navedeno tko poimence predstavlja koji lobi, a među njima je 26 imena koji rade za gore navedene organizacije. Među njima se nalaze i bivši djelatnici saveznih vlasti koji sada rade kako lobisti, konzultanti ili stratezi. Oni imaju pristup ključnim političkim ličnostima i donositeljima odluka.

Najveći broj lobista čine predstavnici AIPAC-a | Izvor: Open Source

Pro-izraelski lobi ne bira površnu političku orijentaciju, te gotovo podjednako podmićuje Republikance i Demokrate.

Prikaz preraspodjele mita za Demokrate i Republikance u proteklih 18 godina. | Izvor: Open Source

Open Secrets pokrio je i predočio koliko su i kome pro-izraelski lobiji dali novac za izbore 2018.

Preraspodjela mita u 2018. godini u Domu zastupnika koji broji 435 članova te u Senatu koji broji 100 članova. | Izvor: Open Source

Iako se pro-izraelski lobi po količini mita prema američkim političarima nalazi tek negdje na 50. mjestu, on je ujedno donirao rekordnu količinu novca tijekom izbora 2018. godine. Najveći dio novca otišao je kandidatima Demokrata. Tijekom tri protekla desetljeća, Demokrati su dobili oko 60 posto (85.37 milijuna dolara), dok su Republikanci dobili preostalih 40 posto (54.31 milijun dolara).

Židovi danas čine tek sićušnih 1.7 do 2.6 posto stanovnika SAD-a. U prosjeku ih najveći broj živi u državi New York. To je ujedno i najveći broj Židova izvan Izraela.

Unatoč tome, oni desetljećima predstavljaju središnju točku politike SAD-a, u vojnom, strateškom i geopolitičkom smislu.

Kritike povodom američkog imperijalizma, militarizma, terorizma, etničkog čišćenja i općeg globalizma zapravo su kritike koje idu na račun pro-izraeskih lobija i kupljenog političkog establišmenta.

Američki Senat u 2019. bi kao prvi zakon trebao donijeti onaj koji zabranjuje bojkot Izraela

Jeste li ikad čuli da se lobi neke moćne države tako revno bori za interese jednog Nepala ili Luksemburga? Teško. Nisu li onda stvari sasvim očite?

Od završetka Drugog svjetskog rata, pa do danas, svaka pa i najmanja kritika Izraelu, cionizmu i agresivnom semitizmu klasificira se putem masovnih medija kao „antisemitizam“. Danas je to obični ofucani i izlizani pojam kojim se desetljećima sustavno optužuje i kazneno progoni svaka objektivna primjedba i neslaganje s pro-izraelskom politikom na Bliskom istoku, ali i drugdje u svijetu.

Naprotiv, svatko ima pravo donositi zaključke na temelju činjenica i neoborivih argumenata, dok su kontra-optužbe na račun toga te koje su neosnovane i počivaju na klasično bijednim pokušajima demonizacije suparnika. Kazneni progoni takvih samo su dokaz i jasan pokazatelj tko vodi glavnu riječ i do kojih granica seže moć tih istih meta kritika.

Izrael od SAD-a traži povećanje vojne pomoći iako već prima 38 milijardi dolara