Američka cionistička organizacija ADL (Anti-Defamation League), poznata po svojoj tobožnjoj „borbi protiv diskriminacije i govora mržnje“, proglasila je riječ „globalist“ antisemitskom uvredom, i to ni više ni manje nego zbog toga jer je američki predsjednik Donald Trump u par navrata određene poznate židovske osobe nazvao globalistima.

ADL tako navodi da je Trump koristio „antisemitsku uvredu“ pri verbalnom napadu na Charlesa G. Kocha i Davida H. Kocha, braću donatore Republikanske stranke. Da bi apsurd bio još veći braća Koch uopće nisu Židovi.

Trump je istim epitetom u ožujku počastio i svojeg bivšeg ekonomskog savjetnika Gary Cohna, koji je prije toga dao ostavku. Cohn barem jest Židov, za razliku od braće Koch.

Iako izraz nije direktno antisemitski, globalist je najčešće izraz koji se koristi za osobe čiji ih interes za međunarodnu trgovinu i financije očito čini nelojalnima zemlji u kojoj žive“, stoji u opskurnom objašnjenju ADL-a, koje dodatno pojašnjava:

Zbog povijesnog antisemitskog povezivanja Židova s novcem i trgovinom, te optužbi da Židovi stavljaju transnacionalnu etničku povezanost ispred interesa svojih nežidovskih sugrađana, ovaj izraz ubrzo poprima antisemitske konotacije.

Ovo nije prvi put da ADL izlazi u javnost s ovakvim bizarnim idejama, tako je unatrag dvije godine simbolom mržnje proglasio karikaturu žabe.