Ciparska policija zaplijenila „špijunski kombi“ u vlasništvu bivšeg izraelskog obavještajca

Ciparska policija zaplijenila je kombi nakrcan sofisticiranom opremom za nadzor te je privela izraelskog vlasnika imenom Tal Dilian na ispitivanje nakon što su mediji izvijestili da se kombi iznajmljuje kako bi se špijuniralo ljude.

Policija je u objavila da je pretražila i ured izraelske tvrtke Circles Technologies registrirane na Cipru te da istražuje vjerojatno kršenje zakona o pravima na privatnost, prenosi Haaretz.

Šef policije Kypros Michaelides izjavio je na lokalnoj radio postaji da vlasti također ispituju dioničare sporne tvrtke te istražuju kako je kombi uopće ušao u zemlju, zajedno s pratećom opremom.

Istragu je pokrenuo članak Forbesa, koji je izvijestio o Izraelcu Talu Dilianu, bivšem službeniku obavještajne agencije, koji se hvalio sposobnostima „špijunskog kombija“ vrijednog navodno 9 milijuna dolara.

Prema tom članku, Dilianov sustav za nadzor može izvući bilo kakve informacije s pametnih telefona u radijusu od 500 metara te čak obrisati sav njihov sadržaj.

Dililan je izjavio kako su njegove usluge navodno usmjerene praćenju terorista i kriminalaca. Ironija leži u činjenici da se njegova tvrtka spojila 2014. s tvrtkom NSO Group, čiji malware je korišten za napade na aktiviste i novinare.