Cjepivo Pfizer / BioNTecha povezano s još jednom „rijetkom“ potencijalno smrtonosnom bolesti krvi

The Jerusalem Post prenosi da je TTP je autoimuna bolest koja uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka u raznim organima tijela. Prema izraelskom Nacionalnom institutu za zdravstvo, ti ugrušci mogu ograničiti ili blokirati protok krvi bogate kisikom u ključne organe poput mozga, bubrega i srca, što rezultira ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Istraživači s Instituta za hematologiju Medicinskog centra Shamir rekli su da su na taj problem upozoreni nakon što su vidjeli iznenadni porast TTP-a u zemlji – četiri slučaja otkrivena su u jednom mjesecu u odnosu na dva ili tri slučaja godišnje.

Medicinski tim rekao je da je otkrio „kronološku vezu“ između cijepljenja pacijenta i pojave simptoma bolesti. Naglasili su da su to i novi pacijenti i pacijenti čija je bolest planula nakon dugog razdoblja remisije.

Ministarstvo zdravstva trenutno ocjenjuje istraživanje i dok se procjena ne dovrši, liječnici su zamoljeni da ne obavljaju razgovore.

Kao rezultat njihovog istraživanja, medicinski tim, na čelu s dr. Mayom Koren-Michowitz, voditeljicom Hematološkog i Translacijskog hemato-onkološkog laboratorija, preporučio je da se ljudi koji su imali TTP cijepe samo uz posebno odobrenje svog liječnika – i ako se cijepe, da se vrši njihova klinička procjena.

„Liječnici i pacijenti moraju biti oprezni na kliničke simptome: umor, slabost, neurološke poremećaje, krvarenje i bolove u prsima“, rekao je tim u priopćenju.

Također su pozvali „zdrave ljude“ koji su cijepljeni da budu na oprezu i odmah potraže liječničku pomoć ako se pojave simptomi. Rano dijagnosticiranje i moderni tretmani povećali su stopu preživljavanja TTP-a s 10% u prošlosti na 80% danas.

Usprkos još brojnim nepoznanicama oko cjepiva, glasnogovornik bolnice naglasio je da ova studija, koja je bila vrlo mala, ni na koji način ne bi trebala odvratiti ljude od cijepljenja i ohrabrila je sve koji još nisu cijepljeni da to učine.