Cjepivo Pfizer slabo učinkovito protiv Delta varijante u Izraelu, a zbog rasta zaraženih razmišlja se o 3. dozi i zaključavanju

Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa navodno je naglo smanjilo svoju „učinkovitost“ na 64% u sprečavanju zaraze usred širenja Delta varijante u Izraelu, priopćilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva, dok dužnosnici razmatraju potrebu za 3. dozom i novim ograničenjima.

Cjepivo je palo na 64% učinkovitosti u prevenciji simptomatske infekcije tijekom posljednjih mjesec dana, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravstva, napominjući da se pad podudara s brzim širenjem zaraznije Delta varijante diljem Izraela. Međutim, zdravstveni dužnosnici rekli su kako cjepivo Pfizer i dalje navodno nudi snažnu zaštitu od teških bolesti i hospitalizacije, s navodnih 93% učinkovitosti.

Iako ministarstvo nije dalo prethodne podatke u svojoj izjavi, u izvješću objavljenom u svibnju navodi se da je cjepivo Pfizer 97% učinkovito protiv teške bolesti nakon dvije doze. U ožujku su privatni izraelski istraživači također utvrdili da je imunizacija učinkovita protiv bilo koje razine simptomatske infekcije od 91,2%.

Novi podaci dolaze usred porasta broja zaraženih u Izraelu, gdje je broj aktivnih slučajeva u ponedjeljak iznosio 2.766, nakon 369 novih infekcija, a za varijantu Delta vjeruje se da čini više od 90% ukupnog broja. Od 4. srpnja hospitalizirano je oko 70 pacijenata, od čega polovica u teškom stanju, u usporedbi s 21 osobom s tom bolešću 19. lipnja.

Brzo širenje varijante Delta, koje je prvi put primijećeno u Indiji, natjeralo je ministricu zdravstva Nitzan Horowtiz da naruči dvije medicinske studije u kojima se istražuje potreba za trećom dozom cjepiva, rekavši da će to pružiti „vitalne informacije“. Ured premijera Naftalija Bennetta dodao je da će studije „procijeniti učinkovitost cjepiva i brzinu trošenja s vremenom“.

Iako je gotovo 60% izraelskog stanovništva od 9,3 milijuna primilo barem jednu dozu cjepiva Pfizer, slučajevi još uvijek pojavljuju među cijepljenjima. Prošli petak, više od polovice prijavljenih novih infekcija bilo je kod pacijenata koji su bili cijepljeni, prema portalu Ynet, naglašavajući potrebu za daljnjim proučavanjem.

Osim 3. doze cjepiva, zdravstveni službenici također razmišljaju hoće li uvesti ponovo neka ograničenja, od kojih je većina ukinuta u ožujku, kao i vratit neku verziju svog sustava „putovnica“ za koronavirus, izvijestio je Jerusalem Post. Od obveze nošenja maske prethodno se odustalo, ali je vraćena krajem lipnja jer su se svakodnevni slučajevi počeli ubrzavati.

Strani putnici također bi se mogli suočiti s dodatnim protokolima testiranja i karantene u narednim tjednima, iako Ministarstvo zdravstva još nije donijelo odluku.