Zapovjednik broda libijske obalne straže potvrdio je onošto mnogi već godinama govore – nevladine organizacije za transport imigranata u Europuotvoreno surađuju s krijumčarima ljudi.

Prema izvješću talijanskog listaIl Giornale, zapovjednik jednog od tri patrolna broda koji je talijanska vlada donirala Libiji, tvrdi da je osobno svjedočio izravnom dokazu da trgovci ljudima kontaktiraju nevladine organizacije koristeći platforme društvenih medija.

Oglas:

        

Dok je razgovarao s novinarima, zapovjednik po imenu Mustafa, rekao je: „Osobno sam vidio mnoge kontakte na Facebooku i Twitteru između nevladinih organizacija i krijumčara i vidim mnogo kontakata između njih.

Dok je zapovjednik ispričao o svojim interakcijama s nevladinim udrugama za spašavanje imigranata, Mustafa je rekao: „Razgovaram s nevladinim organizacijama, tražim ih da ne pristupaju kako bi izbjegli ugrožavanje života migranata. Ali ponekad ne slušaju.

Oni ne slušaju, samo žele uzeti imigrante. A to stvara opasnu situaciju“, dodao je zapovjednik.

Talijanski tužitelji već godinama tvrde da ove nevladine organizacije rade ruku pod ruku s trgovcima ljudima kako bi osigurale da se imigranti ukrcaju na njihova plovila i na kraju iskrcaju u Italiji, odakle kreće preraspodjela prema drugim članicama EU.

Još 2017. godine talijanski tužitelj Carmelo Zuccaro tvrdio je da su od Libije upućeni telefonski pozivi brodovima ovih organizacija u zoni za traganje i spašavanje, kako bi se koordiniralo kretanje imigranata.

Također 2017. godine, vlasti u Italiji objavile su fotografije za koje su tvrdile da su pokazale da njemačka nevladina organizacija Jugend Rettet surađuje s trgovcima ljudima na Mediteranu.

Fotografije koje je objavio njemački dnevni list Die Welt pokazale su da osobe, koje se smatraju krijumčarima ljudi, prate skupinu migranata koje je pokupio brod pod imenom Iuventa.

Prošle godine, bivši radnik nevladine udruge na jednom od brodova također je govorio o vezama između nevladinih organizacija i krijumčara ljudi.


Bivši zaštitar pro-imigracijske organizacije dobio prijetnje smrću zbog upozorenja da organizacija surađuje s krijumčarima


Pietro Gallo, čovjek koji je radio na osiguranju brodaVos Hestia – kojim upravlja organizacija Save the Children – primio je prijetnje smrću od aktivista i zagovornika otvorenih granica nakon što je rekao talijanskim vlastima o vezama između organizacije i krijumčara ljudi.