Član porote na suđenju policajcu za smrt Georgea Floyda je pristaša BLM-a koji sad javnosti tvrdi da je to „aktivističko djelo“

Jedan od porotnika na suđenju za ubojstvo bivšem policajcu iz Minneapolisa Dereku Chauvinu možda je zaveo suca zbog svog poznavanja slučaja i rekao u intervjuu da je služenje tim vijećima oblik aktivizma u zajednici.

Brandon Mitchell, prvi porotnik koji je javno izašao i obavio medijske intervjue o suđenju Chauvinu, rekao je ovog tjedna radijskoj voditeljici Erici Campbell da je služenje poroti važno „ako želimo vidjeti promjene, želimo vidjeti neke stvari koje se razlikuju“. Dodao je, „Moramo izaći tamo i ući u ove avenije, ući u ove prostorije kako bismo pokušali izazvati neke promjene. Dužnost porote jedna je od onih stvari – dužnost porote, glasanje. Sve te stvari koje moramo učiniti.“

Mitchell je u drugim intervjuima za medije opisao kako su on i svi, osim jednog od ostalih 11 porotnika, bili brzo spremni osuditi Chauvina po svim točkama optužnice (ubojstvo drugog stupnja, ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo) u vezi sa smrću narkomana Georgea Floyda u svibnju prošle godine. Incident je izazvao val prosvjeda rasističke anti-bjelačke organizacije Black Lives Matter, od kojih su mnogi postali nasilni.

Pa ipak, Mitchell, 31-godišnji crnac koji trenira srednjoškolske košarkaše u Minneapolisu, gdje se dogodila Floydova smrt, navodno je rekao sucu Peteru Cahillu tijekom odabira porote u ožujku da tobože nije ništa čuo o građanskom slučaju Georgea Floyda. Rekao je da je možda čuo neke osnovne informacije u vijestima o datumima suđenja, ali ništa što bi ga spriječilo da bude „nepristran porotnik“.

Mitchell je Chauvinovom branitelju tijekom ispitivanja rekao i da ne zna je li Chauvin učinio nešto loše te da vjeruje da policajac nije imao namjeru nikome naštetiti.

Međutim, objava Travisa Mitchella, ujaka dotičnog Brandona Mitchella, iz kolovoza 2020. na Facebooku, prikazuje budućeg porotnika koji nosi BLM-ovu kapu i BLM-ovu majicu s porukom koja je posebno aludirala na incident s Georgeom Floydom: „Uklonite koljeno s naših vratova“. Floyd je umro nakon što ga je Chauvin prikovao za pločnik, pritiskajući koljeno na vrat više od devet minuta.

Neki korisnici društvenih mreža sugeriraju da bi Mitchellovi stavovi mogli postati osnova za žalbu u slučaju Chauvin. Sljedeća potencijalna osnova za traženje novog suđenja mogla bi biti prijetnja tijekom suđenja američkoj predstavnici Maxine Waters (D-Kalifornija) da će neuspjeh porote da Chauvina proglasi krivim za ubojstvo izazvati nove nasilne prosvjede. Cahill je rekao da bi primjedbe kongresnice mogle dovesti do poništavanja presude.

Lisa Christensen, zamjenička porotnica u tom slučaju, rekla je da se boji „nereda i razaranja“ ako Chauvin ne bude osuđen. „Bila sam zabrinuta zbog ljudi koji bi dolazili u moju kuću ako ne bi bili zadovoljni presudom“, rekla je.

Ali Mitchell je rekao da ne osjeća takav pritisak. „Mislim da se nitko od nas nije osjećao tako“, rekao je u intervjuu za CBS News.