Četrnaest zemalja članica Europske unije složilo se s novim „mehanizmom solidarnosti“ kojeg su predložile Njemačka i Francuska za raspodjelu imigranata diljem EU, izjavio je u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Ministri vanjskih poslova i ministri unutarnjih poslova EU prethodno su se okupili u Parizu kako bi razgovarali o imigracijskim i sigurnosnim pitanjima nakon prvog okupljanja u Finskoj prošlog tjedna, javlja Reuters.

„Zaključak ovog jutrošnjeg sastanka je da su, u načelu, 14 država članica u ovoj fazi izrazile svoje slaganje s francusko-njemačkim dokumentom“, rekao je novinarima Macron.

Macron nije precizirao pojedinosti, ali je rekao da će nova inicijativa biti „brza“ i „automatska“.

Izvor blizak francuskom predsjedništvu rekao je Reutersu da su novi nepoznati sustav osim Francuske i Njemačke podržale Finska, Luksemburg, Portugal, Litva, Hrvatska i Irska

Zanimljivo, talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, čija je zemlja na udaru imigrantske invazije u Europi, nije sudjelovao na sastanku.

U pismu svom francuskom kolegi Christopheu Castaneru, Salvini je upozorio na učinak donošenja odluka „samo u Parizu i Berlinu“.

Macron je također kazao kako je Francuska zatražila od libijske vlade da osigura da imigranti više ne budu u pritvoru u zemlji i da će se poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se osigurala njihova sigurnost.