U pismu upućenom američkom pro-izraelskom državnom tajniku Mikeu Pompeu, 40 predstavnika Kongresa pozvalo je na uvrštavanje stranih „bjelačkih supremacističkih skupina“ na popis terorističkih organizacija. Među njima se navodi i Nordijski pokret otpora (NMR) koji sasvim legalno djeluje u više nordijskih zemalja.

Kako prenosi list Expressen, riječ je o 40 predstavnika Demokrata, koji su Pompeu uputili poziv.

Oni vjeruju kako bi Državno tajništvo SAD-a na popis stranih terorističkih organizacija trebalo dodati „bjelačke supremacističke skupine.

Ako američki građanin da zakletvu na odanost Islamskoj državi (ili bilo kojoj drugoj stranoj terorističkoj organizaciji) te ako širi njihovu poruku terora, saveznim vlastima na raspolaganju je nekoliko resursa da odgovore na napad. Međutim, ako američki građanin da zakletvu odanost bijeloj supremacističkoj skupini u inozemstvu i širi njihovu poruku terora, savezne vlasti nemaju pristup istim alatima,“ stoji u pismu.

Ironično, u pismu se kao jedna od takvih organizacija spominje NMR, koja sasvim legitimno djeluje u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj te na Islandu. Organizacija je zabranjena jedino u Finskoj i to zbog toga što – nije u skladu s javnim običajima (!).

Kao jedan od razlog uvrštavanja na sporni popis Demokrati navode NMR-ove demonstracije i često upiranje prstom u SAD-ovu financijsku i vojnu povezanost s Izraelom.

Pored toga, ističe se kako organizacija navodno ima „potencijal proširit svoj fokus“ i djelovanje na SAD, što članovi NMR-a učestalo negiraju budući da je organizacija isključivo – „nordijska“.

Članovi NMR-a protive se nasilju i ne deklariraju se kao nikakvi „bjelački supremacisti“, ali uvijek naglašavaju da će na nasilje uzvratiti istom mjerom, što redovito i čine.

Usprkos kontinuiranim medijskim lažima i podmetanjima, NMR nikada nije izveo niti jedan teroristički čin nigdje u Skandinaviji, još manje u inozemstvu, jer im je jedini cilj očuvanje autohtonog stanovništva.

Ironično, upravo u te iste skandinavske zemlje danas su dobrodošli teroristi Islamske države, dok vlasti sustavno ignoriraju i negiraju enormni porast zločina koji su posljedica masovne imigracije, što je tek jedna od niti vodilja NMR-a.