Članovi obitelji ubili mladi par zbog „povrede obiteljske časti“

Pakistanska policija otkrila je dva mrtva tijela za koja smatra da su žrtve „ubojstva iz časti“, što je već rezultiralo s desetero uhićenih, mahom članova obitelji. Ubijeni su muškarac i žena koji su navodno ubijeni od strane članova vlastitih obitelji jer su zajedno pobjegli bez dopuštenja obitelji.

Tijela Abdula Hadija (24) i Hussaini Bibi (19), pronađena su zakopana na groblju u gradu Karachi, nakon što je prijavljeno da su nestali tri dana prije toga, a u njihovom stanu pronađeni su tragovi krvi i nasilja.

Policija navodi da je mladi par ubijen od strane njihovih obitelji, strpan u vreće, te zakopan odvojeno u neobilježenim grobovima na obližnjem groblju. Navodno se radi o „ubojstvu iz časti“, a počinitelji su članovi obaju obitelji, uključujući očeve jedne i druge žrtve.

Prema nadovima, Hadi je već bio oženjen i ima troje djece, ali je pobjegao s Bibi, koja mu je inače rođakinja, te su zajedno unajmili stan u Karachiju.

Policija je potvrdila da su članovi obitelji izjavili da su ubojstva počinili na nagovor džirge, plemenskog vijeća koje posreduje u riješavanju lokalnih sporova.

Između 700 i 1.400 Pakistanaca, uglavnom žena, biva godišnje ubijeno zbog „povrede časti“. Do nedavno je većina počinitelja imala privilegiju da izbjegnu kaznu za ovakve zločine zbog pakistanskog zakona koji je omogućavao da počinitelj izbjegne kaznu ako dobije oprost od članova žrtvine obitelji.

Ta zakonska odredba ukinuta je 2016. godine, iako počinitelji i dalje imaju pogodnost da izbjegnu barem smrtnu kaznu ako dobiju oprost od članova žrtvine obitelji.

IZVORSputnik