Budući da neki Talijani obećavaju blokadu zemlje nakon isteka roka za cijepljenje za sve zaposlene, neki strahuju da bi prosvjedi mogli postati nasilni.

Propusnica za cjepivo protiv koronavirusa poznata kao Green Pass od 15. listopada potrebna je na svim radnim mjestima u javnom i privatnom sektoru, pri čemu radnici moraju biti potpuno cijepljeni, imati negativan test na Covid ne stariji od 48 sati ili dokazati da su preboljeli bolest.

Neki su radnici izrazili svoje protivljenje provedbi Zelene propusnice, uključujući i radnike u pristaništu u Trstu koji su obećali da će zaustaviti sve aktivnosti u luci – „do gorkog kraja: blokada će se nastaviti sve vrijeme potrebno za otkazivanje zelene propusnice”,Izvještavaju novine Il Giornale.

“Ne želimo niti Green Pass niti briseve. Jedini otvor koji mogu imati prema nama je uklanjanje Zelene propusnice”, rekao je glasnogovornik pristaništa u Trstu Stefano Puzzer.

Prema Il Giornaleu, druge luke, poput Genove, također razmatraju podršku akcijama u znak protesta zbog provedbe Zelenog prolaza.