Izvor: Aftonbladet

Šveđanin po imenu Stefan imao je priliku iskusiti svu draž bizarnosti švedskog policijskog aparata. Iako je cijela priča započela s epileptičkim napadom, nitko nije mogao ni zamisliti kako će brutalno završiti.

Stefanova djevojka u listopadu prošle godine pozvala je hitnu pomoć na broj 112, budući da se on onesvijestio te mu je iz usta počela teći krv. Međutim, djelatnik centra za hitne pozive krivo je razumio djevojku te je u stan upala – specijalna policija, piše Aftonbladet.

Djelatnik centra je iz poziva zaključio da je 35-godišnji Stefan postao nasilan, iako je djevojka tražila hitnu pomoć.

Stefan je došao k svijesti nakon napada, ali je bio u psihotičnom stanju i vidno užasnut kad je policija upala u stan. Potom ih je panično upitao „Hoćete li me ubiti?“ i pobjegao je na ulicu.

Policija ga je slijedila sve do obližnjeg radilišta gdje su ga oborili na pod. Međutim, na tom dijelu ulice bio je upravo svježe postavljen užareni asfalt temperature oko 175°C.

Jedan od svjedoka nemilog događaja snimio je video u kojem se vidi da su i bolničari sudjelovali u akciji lova na Stefana.

Međutim, Stefan je na užarenom asfaltu proveo – 3 minute prije nego li se onesvijestio, dok su ga istovremeno na pod pritisnula tri policajca i trojica bolničara. Tek tada su policajci i bolničari primijetili da im se tope podplati cipela.

Izvor: Aftonbladet

Ubrzo je prevezen u bolnicu gdje su utvrđene opekline trećeg stupnja te je morao proći nekoliko operacija.

Policija je u izvještaju napisala kako je Stefan bio nasilan te da se opirao uhićenju, premda je cijela situacija bila očiti nesporazum. Slučaj je ubrzo zatvoren, ali i prijava koju je Stefan podnio protiv policije.

Tijekom istrage, bolničari su lagali da je Stefan „sam odabrao ležati“ na asfaltu. Video snimka događaja to jasno dokazuje. Unatoč tome, tužiteljstvo je odbilo procesuirati policijske službenike i bolničare jer je smatralo da oni nisu počinili nikakav zločin.

Stefan je naknadno opisao svoj problem s epilepsijom, dodavši da je ranije uzimao i lijekove za ADHD poremećaj. Istaknuo je da je razočaran policijom i bolničarima prvenstveno zbog njihovih laži kako bi krivicu za ozljede svalili na njega.