Nakon tipično „demokratske“ odluke o odbacivanju tužbe protiv glumca Jussieja Smolletta, zbog prijave insceniranog napada, sud u Chicagu se priprema na podizanje tužbe zbog odbijanja pokrivanja troškova istrage „zločina iz mržnje“ kojeg je sam izmislio.

Iako se ovaj gay glumac može smatrati sretnim što je izbjegao potencijalnih 16 optužbi za kazneno djelo zbog organiziranja lažnog rasističkog i homofobnog napada na njega početkom ove godine, kako bi dobio na popularnosti, on odbija platiti gradu novac koji je potrošen na istragu nepostojećeg zločina, prenosi RT.

Nakon što su sudovi u utorak prošlog tjedna odbacili optužbe, bivši gradonačelnik Rahm Emanuel osobno je 36-godišnjem glumcu poslao račun od 130.106,15 dolara potrošen na istragu, dajući mu 7 dana za uplatu. Iako je magazin Newsweek 2016. izvijestio da Smollett dobiva oko 20.000 dolara po epizodi serije Empire, on je zanemario rok za uplatu tražene svote u četvrtak, što je rezultiralo tužbom.

Pravni odjel grada Chicaga izjavio je kako će „u bliskoj budućnosti nastaviti s pokretanjem punih mjera za odštetu…“. Dok će građanski parnični postupak tužiteljima omogućiti da dokažu Smollettovu krivnju u izmišljanju napada, sudski troškovi povezani s parnicom narasti će na mnogo veći iznos od traženog pokrivanja troškova.

U međuvremenu, odvjetnici Smolletta i dalje zahtijevaju da grad objavi službenu ispriku zbog „provlačenja osobnosti nevinog čovjeka kroz blato.

Zanimljivo je i da je novoizabrana crnačka gay gradonačelnica Chicaga Lori Lightfoot, obećala istražiti odluku o odustajanju od podizanja tužbe protiv Smolletta. „Ne možemo stvoriti percepciju da, ako ste bogati ili slavni, ili oboje, imate jednu vrstu pravde za jedne,a za sve ostale nešto mnogo oštrije,“ rekla je u priopćenju za medije.

Tužitelji i dalje vjeruju da je Smollett kriv za insceniranje napada, unatoč odluci da ga se ne optužuje. Predsjednik Donald Trump odluku je nazvao „sramotnom za naciju“, rekavši da će FBI i Ministarstvo pravosuđa dodatno istražiti neočekivanu odluku suda.

Tužitelj iz Illinoisa Joe Magats pokušao je objasniti odbacivanje optužbi rekavši da je odluka donesena nakon što se Smollett složio prijedlogom kazne društveno korisnog rada i gubljenjem prava na isplatu obveznica od 10.000 dolara.