Crnački studenti u JAR-u: „Maknite bjelačku znanost“ (Video)

Foto: Screenshoot Youtube

Crnački studenti koji već duže vrijeme prosvjeduju u JAR-u tražeći besplatno školstvo unatoč ionako lošim prolazima na ispitima, sada imaju novi zahtjev – da se predmeti vezani uz znanost u potpunosti uklone iz programa jer su proizvod – bijelaca!

Znanost kao cjelina je proizvod zapadnjačke modernosti i cijela stvar bi se trebala maknuti. Posebno u Africi,” izjavila je jedna crna studentica, što je zabilježeno i na video snimci sa sastanka održanog na Sveučilištu u Cape Townu.

Incident je to koji se zbio tijekom razgovora ovog tjedna u kojima su studenti odgovarali na pitanja o „dekolonizaciji“ u pogledu znanosti.

Imam pitanje za sve znanstvenike. Postoji mjesto u KwaZulu-Natalu nazvano Umhlab’uyalingana. Oni vjeruju da putem magije, vi je zovete crnom magijom, oni ju zovu vračanjem, možete poslati munju da nekog ubije. Možete li to znanstveno objasniti budući da se to ponekad događa?

Netko od prisutnih, vrlo vjerojatno bijele puti, odgovorio je da „to nije istina“, a većina crnaca odmah je bijesno reagirala.

Voditeljica sastanka, crnkinja s „popularnim“ dreadlocksima, uspjela je smiriti situaciju i natjerati osobu suprotnog stava da se ispriča i složi s „postavljenim uvjetima sastanka“ ili će biti izbačen.

Student se ispričao, a govornica je nastavila objašnjavati kako je čak i Newtonov zakon gravitacije besmislica jer ga je izmislila bijela osoba:

Bjelačko znanje totalizira,“ rekla je studentica. „Ono tvrdi da je Newton i samo Newton taj koji je znao i vidio jabuku koja pada i onda niotkuda odlučio da postoji gravitacija te je stvorio jednadžbu i to je to.

Bilo da ljudi znaju za Newtona ili ne, ili ono što se događa u zapadnoj Africi, sjevernoj Africi, stvar je u tome da je to jedini način da se gravitacija objasni preko Newtona, koji je sjedio ispod drveta i vidio jabuku kako pada.

Dakle, zapadnjačka modernost je problem kojom se direktno bavi dekolonizacija.

To će reći da ćemo se mi dekolonizirati putem znanja koje smo sami proizveli, koje govori isključivo nama i koje je sposobno primiti znanje iz naše perspektive.

Dakle, ako bi kažete da se ne slažete s njenim pristupom, to znači da ste stekli zapadnjački i eurocentrički način razumijevanja, što znači da vi sami morate otići unatrag i iznutra dekolonizirati svoj um, vratiti se natrag i reći kako možete pogledati ono što ste učili sve ove godine, jer zapadnjačko znanje je u najmanju ruku vrlo patetično.

Koliko god se nekome ovo učinilo bizarnim, smiješnim ili pak šokantnim, činjenica je da su crnački prosvjedi u JAR-u rezultirali zatvaranjem svih sveučilišta, dok se materijalna šteta popela na vrtoglavih 44 milijuna dolara!

Dolje možete vidjeti i video snimku „studenata“ koji su u duhu američkih crnačkih „prosvjednika“ odlučili – pljačkati trgovine u blizini sveučilišta Witwatersrand u Johanesburgu tijekom „prosvjeda“ protiv plaćanja školovanja.

Izvor: Business Live, Newsweek, Tribun