David Gyasi | Izvor: BBC

Korisnici društvenih mreža iskazali su svoj bijes i negodovanje novom serijom koju su ko-produkciji kreirali BBC i Netflix. Poznate mitske grčke ikone Ahileja i Zeusa glumit će – crnci.

Serija In the Troy: Fall of a City, koja će kroz osam epizoda prikazati grčku opsadu grada Troje, Ahilejevu ulogu odigrati će poznati crnački glumac David Gyasi. Ulogu Zeusa, glavnog grčkog boga, odigrati će Hakeem Kae-Kazim.

Hakeem Kae-Kazim | Izvor: Getty

Ironično, Ahileja je u filmskom hitu iz 2004. igrao Brad Pitt, koji izgledom svakako više podsjeća na mitskog grčkog junaka.

I dok su neki pokušali tvrditi kako boja kože glumaca navodno nije bitna, reakcije većine na još jedno iskrivljeno percipiranje povijesti, pokazale su kako je anti-bjelačka kampanja dosadila i onim najvjernijim pratiteljima moderne kinematografije:

Homer je u Ilijadi opetovano opisivao Ahileja kao „plavog“ i „zlatokosog.“

Afrikanci nemaju ništa s grčkom mitologijom ili drevnom europskom povijesti. Tko bi pri zdravoj pameti mogao gledati i uživati u ovoj novoj TV seriji?

Ovo je evidentan rasizam prema grčkom narodu, a ja sam šokiran smjelošću BBC-a u pokušaju ponovnog pisanja grčke povijesti.

Pitanje, bi li nekoga razbjesnilo ako ja napravim film o povijesti SAD-a, a da glumac koji igra Obamu bude bijelac?

Mnogi su također izjavili kako će otkazati članstvo i pretplatu Netflixu.