Međunarodni Crveni križ ljut je zbog činjenice da se gameri dok igraju video igre često ne pridržavaju stvarnog ratnog prava, te praktički čine ratne zločine, bar u virtualnom svijetu.

Svjetski poznata humanitarna organizacija sastavila je skup pravila kojih bi se igrači video igara trebali pridržavati u FPS igrama, ili takozvanim „pucačinama“ i „poziva vas da igrate FPS po stvarnim pravilima ratovanja, da pokažemo svima da i ratovi imaju pravila”.

Crveni križ je izdvojio ukupno četiri pravila kojih bi se trebali pridržavati, a to su:

Nema pucanja u ranjenike: Što zapravo znači da ne možete pucati u ljude dok su dolje, jer bi to prekršilo stvarna pravila ratovanja koja štite zatvorenike i ranjenike od “nasilja, zastrašivanja, i zlostavljanja“.

Bez ciljanja nenasilnih likova: Ako vaš omiljeni FPS sadrži NPC-ove (non playable characters) koji nisu neprijateljski raspoloženi, morat ćete svoj sukob smjestiti oko njih i ostaviti ih neozlijeđene, jer u stvarnosti civili su zaštićeni od ratnog djelovanja.

Nema ciljanja civilnih zgrada: ne možete dići u zrak ni njihove kuće, smijete pucati samo po objektima u kojima se nalaze neprijatelji.

Koristite medicinske pribore za sve: U stvarnom životu, pravila ratovanja nalažu da se moraju zbrinuti ranjenici s obje strane, stoga se pripremite zbuniti svoje protivnike dok čučnete da ih ozdravite odmah nakon što ih upucate.

Kao dio kampanje, Crveni križ je zapravo prijavio nekoliko streamera na svoj Twitch kanal kako bi igrali igre kao što su PUBG, Warzone, Fortnite, Tarkov i Rainbow 6 Siege uz pridržavanje pravila 15. travnja. Osim toga, pomogao je u izradi posebnog Fortnite moda koji će vam pomoći da “Naučite slijediti STVARNA pravila ratovanja” u igri.

Dakle, sve je to prilično plemenito, koliko god čudno zvučalo, i zapravo nije ništa više od načina da se podigne svijest o stvarnim životnim pravilima koja upravljaju – ili su namijenjena da upravljaju – vojnim sukobom. Ipak, realnost je takva da, svatko tko doista doslovce slijedi ova pravila u igrama poput Call of Duty, Battlefield ili Fortnite, gotovo će sigurno izgubiti.

Autor: Ivica Mandekić