Crveni Križ traži od svojih podružnica da maknu raspela iz svojih prostorija

Belgijske podružnice ove međunarodne humanitarne organizacije primile su poruku od provincijskog ureda Crvenog Križa u Liègeu da uklone sva raspela iz svojih prostorija, što je izazvalo negativne reakcije mnogih volontera koji rade u Crvenom Križu.

André Rouffart, voditelj Crvenog Križa u Verviersu kazao je: „Rečeno nam je da moramo poštivati principe Crvenog Križa, te da ne previmo razlike između rasa i religija.“ Rouffart je priznao da je bilo određenog otpora toj odluci među samim volonterima, no to smatra „sitnim preprekama“.

Neki od volontera izjavili su za belgijski RTL da su nezadovoljni tim potezom, te da bi stvari trebale ostati kakve jesu. „Ostavimo stvari kakve jesu. Nekad smo govorili o božićnim blagdanima, sad govorimo o zimskim blagdanima. Zbog određenih dijelova populacije, posebno muslimana, križevi su maknuti iz prostorija Crvenog Križa.

Ova odluka uslijedila je nakon nedavnog zahtjeva za micanjem križa koji se nalazi na spomeniku Ivanu Pavlu II. u Francuskoj, što je izazvalo brojne reakcije, uključujući i službene reakcije poljske i mađarske vlade.

Takve mjere moramo shvatiti kao pokušaje brisanja europske civilizacije i kulture“, komentirao je tada mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.