Neki poljoprivrednici odlučili su isprobati uporabu cvijeća na svojim usjevima, kako bi štetnim kukcima skrenuli pozornost sa svojih proizvoda.

Korištenjem kemikalija i pesticida, jasno se ruši funkcionalnost prirodnog ekosustava. Ipak, bez ikakve zaštite, plodnost usjeva je upitna, na što utječe više različitih faktora, među kojima su i razni insekti i štetni kukci.

Kroz više desetljeća, pesticidi su se pokazali kao izrazito štetni za ljude i okoliš, dok su brojni štetnici postali i otporni na ove otrove. Iz tog razloga mnogi su se okrenuli prirodnijem uzgoju hrane, prenosi Fast Company.

Brojni poljoprivrednici tako su se vratili brojnim starim metodama stvaranja okruženja u kojem nametnici i štetni insekti zapravo mogu živjeti, ali im je pažnja usmjerena na druge „plodove.“ U tu svrhu, neki među usjevima uzgajaju cvijeće, koje štetne insekte privlači više od obližnjih usjeva.

Zapravo, ne radi se nekoj novoj metodi, već o nekadašnjoj praksi prema kojoj se cvijeće sadilo oko površina za usjeve. Pritom neki koriste i cvjetne tragove, kojima se stvaraju „putovi“ za nametnike.

U britanskom Centru za ekologiju i hidrologiju, istraživači Ben Woodock i Richard Pywell, proučavaju upravo ovu metodu zaštite usjeva.

Ovo bi bio veliki izazov prije nekoliko godina. Iako ovo vjerojatno neće eliminirati potrebu za nanošenjem pesticida, to bi moglo značiti da će populacije štetnika ostati ispod razine u na kojoj uzrokuju dugoročnu štetu usjevima, smanjujući tako broj korištenih pesticida,“ tvrdi britanski dvojac.

Švicarski istraživači također su isprobali ovu metodu. Rezultat je bio da je zasađeno cvijeće pružilo dom insektima koji su jeli štetne insekte, te smanjili štetu na usjevima za 61 posto. Istraživači pritom navode da je pravilan odabir više vrta cvijeća poboljšao rezultat za 10 posto.

Cvijeće je posljednjih godina postalo iznimno važno i zbog opstanka pčela, koje masovno ugibaju diljem svijeta. Mnogi smatraju da su upravo pesticidi jedan od razloga tome.