Da se sutra održe izbori, Le Pen bi pobijedila Macrona, tvrdi anketa

Čelnica Nacionalnog skupa Marine Le Pen lako bi pobijedila predsjednika Emmanuela Macrona da se u Francuskoj danas održe predsjednički izbori, pokazala je anketa objavljena u srijedu.

Macron se trenutno suočava s bujicom javnog bijesa zbog svojih nastojanja da podigne dobnu granicu za odlazak u mirovinu za većinu francuskih radnika.

Anketa BFMTV-a pokazala je da bi Le Pen izašla iz prvog kruga izbora s 31 posto glasova, ispred Macrona s 23 posto i ljevičara Jean-Luca Melenchona s 18,5 posto. Takav bi rezultat bio napredak od osam bodova za čelnicu Nacionalnog skupa, koja je prošle godine prvi krug završio s 23% naspram Macronovih 28%.

Francuski predsjednički izbori održavaju se u dva kruga ako niti jedan kandidat ne dobije više od 50% glasova, a napreduju dva najbolja kandidata iz prvog kruga. To je oduvijek bio slučaj u vrijeme Pete republike, a 2022. Macron je u drugom krugu pobijedio Le Pen s 59% prema 41%.

Međutim, danas bi Le Pen pobijedila Macrona s 55% prema 45%, pokazuje anketa. Dok je Macron računao na republikanske, zelene i neke ljevičarske glasove za pobjedu u drugom krugu prošle godine, daleko manje od tih glasača bi danas prešlo na potporu predsjedniku. Na primjer, dok je 68% pristaša kandidata Zelenih Yannicka Jadota glasalo za Macrona u drugom krugu prošle godine, 52% bi to učinilo danas.

Nadalje, 27% Macronovih glasača 2022. ili bi se suzdržalo ili glasalo za Le Pen ako bi se izbori ponovili, pokazalo je istraživanje.