Damage control – Izraelski ministar suspendiran nakon izjave da treba baciti atomsku bombu na Gazu

Izraelski ministar baštine Amichai Eliyahu bio je prisiljen odustati od komentara da ne bi isključio nuklearni napad na Gazu.

Govoreći za Radio Kol Berama i upitan bi li Izrael mogao razmotriti nuklearni napad na opkoljeni teritorij pod upravom Hamasa, političar Židovske nacionalne fronte rekao je da je “to jedan od načina… to je opcija.”

Zatim je usporedio stanovnike Pojasa s “nacistima”, uvjeravajući da “nema neboraca u Gazi” i da teritorij ne zaslužuje humanitarnu pomoć. “U Gazi nema neuključenih ljudi”, rekao je.

Stanovnici Gaze “mogu otići u Irsku ili pustinje, čudovišta u Gazi trebaju sama pronaći rješenje”, dodao je Eliyahu.

Upitan o rizicima koje izraelska intenzivna kampanja bombardiranja predstavlja za procijenjenih 240 talaca koje drži Hamas, ministar je rekao da, iako se nada njihovom sigurnom povratku, “u ratu se plaća cijena”.

Eliyahuovi komentari brzo su izazvali bijes u medijima na arapskom jeziku i na internetu, a ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je u nedjelju da je ministar suspendiran sa sastanaka vlade “do daljnje obavijesti”.

“Eliyahuove izjave nisu utemeljene na stvarnosti. Izrael i IDF djeluju u skladu s najvišim standardima međunarodnog prava kako bi izbjegli ozljeđivanje nevinih. Nastavit ćemo to činiti do naše pobjede”, stoji u priopćenju ureda.