U studenom 2003., osuđivani financijski kriminalac i društveni uzurpator George Soros, i sam židovskog porijekla, razbjesnio je brojne Židove priznajući kako su oni sami zaslužni za rast antisemitizma.

Upitan o rastu antisemitizma u Europi, Soros je izjavio kako je europski antisemitizma rezultat djelovanja Izraela i Sjedinjenih država.

„U Europi dolazi do porasta antisemitizma. Politike Bushove administracije i Sharonove administracije doprinose tome“, rekao je tada Soros. „To nije specifično antisemitizam, ali se očituje i u antisemitizmu. Kritičan sam prema tim pravilima.

Ako promijenimo ovaj smjer, onda će se i antisemitizam umanjiti“, rekao je. „Ne vidim kako se netko mogao izravno suočiti s tim.“

Brojne slične izjave, čak i onih koji se nazivaju „ljevičarima“, naišle su na žestoke kritike židovskih supremacista, optužujući takve da koriste „anticionizam“ kao masku za „antisemitizam“.

Soros je tada priznao da i on snosi određenu odgovornost za novi antisemitizam, citirajući govor malezijskog premijera Mahathira Mohammada koji je rekao: „Židovi vladaju svijetom putem opunomoćenika.“

Također sam vrlo zabrinut zbog svoje vlastite uloge jer novi antisemitizam smatra da Židovi vladaju svijetom“, rekao je Soros, čiji su projekti i financiranje utjecali na vlade i promicali različite političke odluke širom svijeta.

Kao nenamjerna posljedica mojih postupaka,“ rekao je, „i ja doprinosim toj slici.“

Mahathir je u prošlosti izdvojio Sorosa i druge židovske financijere zbog financijskog pritiska za koji je rekao da nanosi štetu malezijskoj ekonomiji.

Nakon konferencije, neki su židovski čelnici koji su čuli za govor gnjevno reagirali na Sorosove primjedbe.

Razjasnimo stvari jasno: antisemitizam ne uzrokuju Židovi; to je uzrokovano antisemitima“, rekao je Elan Steinberg, tada viši savjetnik pri Svjetskom židovskom kongresu (WJC). „Svatko može biti kritičan prema Bushovoj politici ili Sharonovoj politici, ali svako odstupanje od razumijevanja pravog uzroka antisemitizma nije samo šteta, već povijesna laž.

Abraham Foxman, tadašnji nacionalni direktor Antidefamacijske lige (ADL), Sorosove komentare nazvao je „apsolutno opscenim.

„To je pojednostavljeno, kontraproduktivno i pristrano shvaćanje onoga što se događa. On krivi žrtvu za sva moguća zla Izraela i židovskog naroda.“

Suradnici su rekli kako je Sorosevo pojavljivanje 5. studenog bilo prvo što su se ikada mogli sjetiti da je on govorio pred židovskom skupinom ili je prisustvovao židovskom skupu.

Jednodnevni sastanak o financiranju u Izraelu, koji se održao u klubu Harvard u New Yorku, bio je ograničen na predstavnike židovskih filantropskih zaklada.

Nakon Sorosovog govora, Michael Steinhardt, magnat za nekretnine i židovski „filantrop“ koji je dogovorio da se Soros obrati grupi, rekao je u intervjuu da Sorosovi stavovi ne odražavaju stavove većine židovskih milijunaša ili „filantropa“.

Također je istaknuo da je ovo Sorosev prvi govor židovskoj publici. Steinhardt je prekinuo Sorosa odmah nakon njegovih napomena o antisemitizmu.

„George Soros ne misli da bi Židove trebalo mrziti više nego što zaslužuju“, rekao je Steinhardt pojašnjenjem, izvodeći podsmjehe iz publike …

Iako ga je časopis Forbes svrstao kao 28. najbogatiju osobu u Sjedinjenim Državama – bogatstvo vrijedno 7 milijardi dolara – Soros je židovskim organizacijama navodno dao relativno malo novca …

Soros je rekao da nije dao mnogo za civljeve židovske ili izraelske politike jer se Židovi brinu za svoje, tako da je njegov financijski doprinos bolje usmjeren drugdje.