Danci mijenjaju naziv sladoleda Eskimo, jer je to navodno rasizam

Foto: AFP / Ritzau Scanpix / Ida Marie Odgaard

Danski proizvođač sladoleda Hansens odlučio je promijeniti naziv svojeg sladolednog deserta „Eskimo“ nakon žalopojki političara s Greenlanda, danskog protektorata, da se radi o rasističkom nazivu.

Nakon podosta razmatranja, odlučili smo našem sladoledu Eskimo dati novo i prikladnije ime“, izjavili su iz Hansensa navodeći kao povod aktualnu globalnu debatu o „nejednakosti i tretmanu prema manjinama“.

Sladoled će tako promijeniti ime u „O’Payo“, prema nazivu čokolade od koje se pravi. Postojeće zalihe i dalje će se prodavati pod aktualnim imenom, nakon čega dolazi omot s politički korektnim nazivom.

Danska parlamentarka Aaja Chemnitz Larsen, političarka koja u danskom parlamentu predstavlja Grenland, bila je ta koja je tražila promjenu imena, objašnjavajući to time što grubo prevedeno naziv Eskimo znači „onaj tko jede sirovo meso“, a to navodno vrijeđa Inuite koji žive na Grenlandu.

Eskimo je pogrdni naziv za mnoge žitelje Grenlanda, mislim da se nama mora iskazati određeno poštovanje“, kazala je Larsen.

U jeku globalne tendencije uništavanja europske kulture i tradicije, te pribijanja nepostojeće krivnje, tako je nastradao i jedan običan sladoled.