Danska banka Nordea Bank Abp najavila je da će u svojoj ponudi uskoro imati kredite za kupnju nekretnina uz kamatnu stopu od 0 posto.

Cijene nekretnina u Danskoj trenutno su najviše u povijesti. Primjerice, prosječna cijena kuće od 140 kvadrata iznosi 257.000 eura, prenosi Večernji list.

Ipak, jedna od banaka odlučila se ponuditi kredit za kupnju nekretnina od 0 posto. Pritom se ponuda s fiksnom ratom otplate nudi na 20 godina, dok hipotekarni kredit na 30 godina ima kamatu od 0.5 posto.

Zanimljivo je da je banka ponudila i kredite na 10 godina s negativnom kamatnom stopom od 0.5 posto, što znači da fiktivno kupac uzimanjem kredita ostvaruje štednju s kamatom od 0.5 posto.

Ovo je sjajno za kupce, no dosta je nelagodno znati da postoje financijske ustanove koje su voljne posuđivati novac bez zarade,“ izjavila je Lide Nytoft Bergmann, glavna analitičarka u odjelu za stambeno kreditiranje banke. Ona je dodala: „Očekujemo da će to doprinijeti rastu cijena nekretnina.

Dakako, ponuda vrijedi samo za danske državljane, dok stranci nekretninu u Danskoj mogu kupiti samo uz posebnu dozvolu.

Zbog činjenice da je kreditna sposobnost danskih državljana danas veća, a kamate vrlo male, očekuje se porast kupovine uz posljedični rast broja kredita.