Palež automobila postala je velik problem u Danskoj, Švedskoj, Francuskoj i nekim drugim zapadnoeuropskim zemljama. Otkako je 2015. godine Danska počela voditi statistiku o zapaljenim automobilima, čini se da će 2019. godina biti rekordna po broju zabilježenih slučajeva.

Do sada je ove godine u toj zemlji namjerno zapaljeno 648 automobila, a najveći broj slučajeva zabilježen je u imigrantskim getima u Kopenhagenu i gradu Arhusu. Policijski inspektor Brian Belling iz Kopenhagena tvrdi da nema razloga da se stavlja poveznica između spomenutih požara i ljudi koji žive u tim područjima.

Novinari lista Jyllands-Posten potom su upitali inspektora kako to da imamo toliko požara u tom dijelu Kopenhagena, a ne u primjerice okrugu Veterbro.

Ne mogu reći zašto. Palež automobila povezana je s neredima u tim područjima, a u okrugu Vesterbro nije bilo nereda“, odgovorio je nesnalažljivo Belling.

Novinari očito nisu htjeli uznemiravati bojažljivog inspektora pa stoga nisu postavili sljedeće očito pitanje – „zašto u tom okrugu ima nereda, a u okrugu Vesterbro nema“.

U manirima vječitog zakopavanja glave u pijesak, mi će samo spomenuti da je po ovom fenomenu najpoznatija Francuska, gdje primjerice u jednoj novogodišnjoj noći bude zapaljeno oko 1.000 automobila. Taj fenomen pojavio se devedesetih godina prošlog stoljeća u većim gradovima poput Strassbourga, a raširio se na Pariz i ostale veće gradove.